Hlavní navigace

Ultimate Stunts: šílení kaskadéři v novém

26. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pamatujete si na klasickou hru Stunts? Svého času existovala verze pro DOS a Amigu a pařili ji snad všichni. Protože to byla opravdová pecka, rozhodla se skupina vývojářů vytvořit její nový open-source klon. Pokud dáváte přednost adrenalinu před dodržováním předpisů, je to hra právě pro vás.

Stunts?

Klasická hra Stunts vyšla v roce 1990 a vytvořila ji firma Distinctive Software. Ve své době to byla opravdu pecka, především kvůli naprosté volnosti pohybu a velmi dobré hratelnosti.

Stunts old

Obrázek klasické verze

Ve hře šlo (a jde) o to projet zvolenou trať v co nejkratším čase. Na tom není nic zvláštního. Zajímavé jsou ovšem samotné tratě. Na nich je umístěna řada mostů, tunelů, překážek, ramp a plošin, které musíte překonat. Hra si nehraje na logiku a reálnost, ale jedná se o naprosto čistou arkádu, která staví rychlost a neotřelou zábavu nad fyziku.

Hra si našla řadu fanoušků a jeden z nich se rozhodl vytvořit nový klon, který by využíval moderní 3D grafiky a běžel na aktuálních systémech. Výsledkem je velmi slušná hra Ultimate Stunts, která je k dispozici pod licencí GNU GPL.

Instalace

Podporovány jsou následující platformy: 32 bitový x86 Linux, Linux na PPC, MS Windows a FreeBSD. Autor plánuje také verzi pro Mac OS X. Na domovské stránce, která je mimochodem i v češtině, jsou odkazy na nejdůležitější soubory. Doporučuji ale navštívit přímo stránku na SourceForge a vybrat si příslušný soubor ručně.

Stunts 2

Tak čím pojedeme?

Já jsem stáhnul ultimatestunts-bindata-0701.tar.gz, který má asi 26 MB. Stačí jej nahrát na libovolné místo na disku (klidně do domovského adresáře) a rozbalit. Uvnitř je několik adresářů, včetně toho s potřebnými knihovnami. Pro spuštění slouží skript  ustunts.

Bohužel při úvodních pokusech jsem se setkal s nekompatibilitou knihoven a hra se nerozjela. Začal jsem tedy zkoumat manuál a dočetl jsem se, že na některých konfiguracích je potřeba odstranit z adresáře lib soubor libc.so.6 a hra začne sama používat ten systémový. Bohužel to u mě nezabralo. Nakonec se ukázalo, že stačí smazat všechny soubory z  lib a nechat tam jen zvukovou knihovnu libfmod.so, kterou v systému nemám. Hra se rozjela bez dalších potíží.

Hrajeme

Po spuštění nás čeká klasické menu, ve kterém můžeme navolit ovládání, nastavení grafiky a podobně. Zajímat nás bude také nastavení samotné hry. Můžete zvolit jedno z deseti aut, můžete mu navolit naprosto libovolnou barvu pomocí tří plynulých táhel. Kromě toho je možno přidat další hráče, kteří mohou být buďto reální nebo zastoupeni počítačem.

Stunts 1

Tohle bude asi oříšek…

Pochopitelně nechybí ani velmi podstatná volba tratí. Těch je dodáváno hned několik a další si můžete vytvořit sami v editoru, ke kterému se dostanu později.

Hru je možno hrát po síti nebo lokálně. Pokud si budete chtít zahrát s kolegy, stačí spustit server, který je součástí hry a nechat ostatní připojit. Druhou možností je přidat ve volbách dalšího lidského hráče. Hra automaticky rozdělí obrazovku na dvě poloviny a zahrajete si i na jednom počítači.

Stunts 3

Kostel pěkný, ale parkoviště tu není.

Pak následuje 3, 2, 1 a start! Dál je to už na vás. Ovládání s pomocí klávesnice je docela pohodlné, auto otáčí volantem postupně, takže vás plný rejd nevyhodí ze silnice. Je možno také měnit pohledy, které jsou sice jen čtyři, ale řekl bych, že bohatě stačí.

Editor tratí

Další rozměr přidává vestavěný editor tratí. S jeho pomocí je možno vytvořit v podstatě cokoliv, co vás napadne. K dispozici máte kromě silnic mnoho rozličných překážek, které můžete kombinovat dle libosti.

Stunts 6

Editor v celé své kráse.

Formovat můžete samozřejmě i krajinu, můžete vyrábět údolí, kopce, hory, vodní plochy, mosty a podobně. Pro zpestření jsou k dispozici také další objekty jako stromy, domy, hrady, kostely a další.

Bohužel standardně dodávané tratě nejsou nějak vizuálně nabité a tak po editoru sáhnete docela záhy. Ten je ale stěžejním pilířem celé hry a pokud vás výroba chytne, můžete se předvádět před kamarády, co se vám podařilo postavit. Samotné tratě jsou uloženy v adresáři data a mají několik málo kilobajtů. Není nad to, prohánět se po vlastnoručně navržené vesničce.

Stunts 4

Kastelán asi mít radost nebude.

Závěrem

Ultimate Stunts si zachovává hratelnost a pestrost sedmnáct let staré klasiky. Přidává ale novou 3D grafiku a především si ji můžeme zahrát v moderních operačních systémech.

root_podpora

Stunts 5

Přelet nad… lodí!

Díky editoru tratí vás nabízené okruhy rozhodně neomrzí a můžete vyzývat své kamarády stále znovu a znovu na souboj rychlých kol a bláznivých překážek. Tak jen do toho.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.