Hlavní navigace

Názor k článku Unity 8 a Ubuntu Touch nekončí, komunita chce pokračovat od Adam Kalisz - Až na to, že dneska má počítač ve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2017 20:36

    Adam Kalisz

    Až na to, že dneska má počítač ve vyspělém světe opravdu snad každý, nebo je nějaký poměrně snadno dosažitelný přes rodiče, školu/ univerzitu, knihovnu, kamaráda, charitu atd. podle možností.
    To 1 % je v absolutních číslech několikrát větší, než bylo v roce 2002 nebo tak, kdy skutečně Red Hat a spol. byli tahouni a přicházely i odpovídající (chytré) reklamy.

    Linux je dnes v intelektuálních kruzích v podstatě část hlavního proudu a už se nemusíte zamýšlet, jestli je člověk, kterému o např. Ubuntu vykládáte akademik nebo dokonce informatik. Jistě, uklízečka/ dělník si to asi sama od sebe nenainstaluje, protože by si nenainstalovala ani Windows. Prostě to není to, v čem jsou jejich silné stránky a ještě že, protože kdyby si každý IT dělal sám, tak by to byla 1. katastrofa a 2. bychom my informatici umřeli hlady.
    Ještě je pár lidí, kteří o Linuxu, free and open source software nebo v menší míře BSD slyšeli, ale vůbec to nechápou, není to pro ně hmatatelné. Hodně informatiků neumí pracovat ani základním způsobem s příkazovou řádkou jak na Windows tak na distribucích Linuxu či *BSD.

    Kromě toho, málokdo opravdu chápe základní koncepty z informatiky, užitečné pro každodenní život s počítačem. Třeba asymetrická kryptografie se i hodně vzdělaným lidem, akademikům jiných oborů, vysvětluje dost špatně.

    Skoro bych řekl, že pro profesionály už nějakou dobu začíná být i *BSD a možná ještě Illumos -> SmartOS, OmniOS, OpenIndiana (dříve distribuce OpenSolaris) skutečná alternativa i na aktuálním hardwaru. Takové FreeBSD či OpenBSD se jistě může ukázat jako robustnější alternativa pro určitá nasazení.