Hlavní navigace

Urban Terror: nebezpečí na obzoru

24. 4. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Hráli jste někdy na počítači s MS Windows oblíbenou hru Counter Strike a litujete, že na Linuxu si ho nezahrajete? Nevadí vám trocha krve ve hrách? Pokud ne, tak se vám nejspíš bude líbit hra Urban Terror, krvavá střílečka, která se snaží být na rozdíl od jiných her alespoň trochu realistická.

Urban Terror (někdy zkracován na UrT nebo UT) je modifikace známé hry Quake3, ve které bojují jednotky S.W.A.T. proti teroristům (nebo opačně) a je vyvíjena firmou FrozenSand LLC. Hra je zatím hratelná pouze v multiplayeru po internetu nebo LAN. Ve starších verzích byla sice možnost hraní s „boty“, což jsou hráči s umělou inteligencí, ale ta byla bohužel nedostačující, a tak byla možnost hry jednoho hráče zrušena.

Urban Terror se pokouší spojit realističnost s akcemi a pohyby z her typu Warsow, Unreal Tournament nebo Quake 3 Arena, ale na rozdíl od těchto her se hraje se skutečnými zbraněmi, které mají zpětný ráz a při chůzi je střelba méně přesná. Postavy ve hře sice využívají realistické zbraně, ale mají možnosti pohybu, jaké byste nejspíš neměli ani po sebelepším výcviku: „Wall jumps“ pomáhají hráči při odrazu od zdi nabrat výšku a s pomocí „Power slides“ je možno se pohybovat velkou rychlostí v podřepu.

Urban Terror 3

Granátomet ve hře

Instalace

Stáhnete z domovské stránky soubor zabalený v Zip archivu, který rozbalíte a nastavíte práva k souborům ioUrbanTerror.i386 nebo ioUrbanterror.x86_64 pro spouštění. V Arch Linuxu je Urban Terror v Community Unsupported jako packagebuild, ve vaší distribuci budou možná připravené balíčky také k dispozici.

Ovládání

Běháte známým seskupením kláves „WSAD“, myší natáčíte pohled a střelba levým tlačítkem.
Další klávesy jsou:
q – využití setu první pomoci, který zabrání krvácení.
r – nabíjení zbraní.
e – sprint.
Shift – chůze.
Ctrl – otvírání dveří a využívání dalších věcí v okolí.
n – změna režimu zbraní.

Urban Terror 2

Využití Tag goggles – hráči se zvýrazní pro zlepšení viditelnosti.

Inventář

Ve hře můžete mít jedenáct zbraní, k tomu dvě pistole, dva granáty, nože a sedm dalších věcí, které vám pomohou při bitvě. Hráči na začátku mají vždy nůž, pistoli, primární zbraň a jeden slot na věci. Sekundární zbraň a granáty si nemusíte vzít, a tím se vám uvolní další slot na věci – dohromady můžete mít tři sloty. Mezi zbraněmi najdete i takové klasiky jako americký M4A1 či ruský Kalashnikov AK-103. Celkově je hratelnost velmi dobrá.

Urban Terror 5

Když nemáte náladu hrát, můžete se pouze dívat

První spuštění

Po prvním spuštění se zobrazí tutoriálové video z pohledu první osoby, které vám vysvětlí většinu ovládání. Video můžete znovu spustit z menu, ale ukáže vám to vždy chybovou hlášku. Řešením je, že v adresáři q3ut4/demo změníte jméno tutorial.dm_68 na TUTORIAL.dm_68, protože autoři nepomysleli na to, že Linux rozlišuje velká a malá písmena (case-sensitive).

Mapy

Hra má v základní instalaci asi 29 map, které představují jak město, tak poušť či džungli. Ve hře je zakomponováno automatické stahování nových map pomocí cURL ale to vždy vyhodí hlášku, že nemáte nainstalovanou knihovnu cURL. Zpracování map je velmi dobré a budete se nejspíš divit tomu, že jedna mapa v základním balíku se jmenuje Prague – jak se zdá, i Česko je ve světě známo.

Urban Terror 1

Těžký kulomet má velké množství nábojů

Herní módy

Urban terror má v sobě několik herních módů, ale větší oblibu mezi hráči mají pouze Capture The Flag a Team Deathmatch.
Herni módy ve hře jsou:
Free For All (FFA), obvyklý souboj – všichni proti všem.
Team Deathmatch (TDM), týmový souboj – dva týmy proti sobě.
Team Survivor (TS), krátký týmový souboj – dva týmy proti sobě, hráči se neobnovují, tým, který nemá žádného hráče živého, prohrál.
Capture The Flag (CTF), souboj o vlajky – dva týmy mají vlastní vlajky, pokud hráč vezme nepřátelskou vlajku a donese ji k vlajce svého týmu, zaboduje pro svůj tým.
Capture And Hold (CAH), souboj o vlajky – po mapě je rozseto několik vlajek, když se hráč dotkne vlajky, přebarví se na jeho tým, každou minutu se za vlajky týmu přidá jeden bod.
Follow The Leader (FTL), souboj o vlajky s vůdcem – v týmu si hráči vyberou vůdce, když se vůdce dotkne nepřátelské vlajky, hra končí.
Bomb Mode (Bomb), souboj s bombou – rudý tým se snaží položit bombu na jedno z určených míst, modrý tým brání.

Další možnosti ve hře

Nemusíte zůstat jen u hraní, můžete si spustit i vlastní server, ve kterém lze pomocí příkazů do konzole (zobrazíte ji klávesou ~) měnit různé věci jako třeba gravitace nebo přidávat „boty“. Abych ale řekl pravdu, v příliš mnoha mapách je nevyužijete, protože jsou funkční jen asi v osmi z nich. Dají se ale využít na procvičení herních technik.

Dva příkazy, které využijete na vlastním serveru:
snížení gravitace na serveru:
/g_gravity [číslo]  – číslo je jakékoliv s minimem nula, obvyklá gravitace je 800
spuštění botů:
V menu napíšete do konzole: /bot_enable 1
poté spustíte server a do konzole můžete napsat:
/addbot [typ] [úroveň] [tým] [ping]
Typ by měl reprezentovat jednoho z setu zbraní, který by měl bot nést.
Typy jsou následující:
boa, cheetah, chicken, cobra, cockroach, cougar, goose, mantis, penguin, puma, python, raven, scarab, scorpion, tiger, widow
Úroveň by měla být číslo od 1 po 5, přičemž 1 je nejhorší inteligence a 5 nejlepší,
takže výsledný příkaz by měl vypadat takhle:
  /addbot boa 5 blue 54

root_podpora

Urban Terror 4

Další pohled na hráče

Celkový dojem

Plusy: veliká zábavnost, dobrá hratelnost a grafika.
Mínusy: velké množství malých chybek, které snižují celkové hodnocení.
Verdikt: Hra je podle mého názoru hrdým zástupcem linuxových stříleček, je vydařená jak po grafické stránce, tak i z hlediska hratelností, celkový dojem ze hry ale kazí chyby, kterých je v linuxové verzi velké množství.

Stars 4,5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku