Hlavní navigace

Názor k článku Ústavní soud zamítl zrušení cenzurních paragrafů v loterijním zákoně od Filip Jirsák - Já nevytrhávám věty z kontextu, reaguji na celý...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2017 16:13

    Filip Jirsák

    Já nevytrhávám věty z kontextu, reaguji na celý komentář. A vy jste v souvislosti s demokracií nikdy žádný jiný nástroj než volby nezmínil. Dával jsem třeba ten příklad, že půjdete zamést ulici. V tom vám někdo brání? Nebo vám to vedle voleb zbylo také? Nebo to nepovažujete za součást demokracie? Co pak ale vedle voleb má být podle vás součástí demokracie?

    Co se těm nespokojeným lidem nelíbí na těch výsledcích? Že není po jejich? To ale není účelem demokracie. Že na tom výsledku nemají podíl, tudíž o nich fakticky rozhodují jiní? No jo, ale to je způsobené tím, že se dotyční nezapojují, přestože mohou. To není tak, že by „spousta vlivných lidí“ od těch nespokojených nějakým násilím získala jejich podíl na vládě. Ti nespokojení jim ten podíl odevzdávají sami a dobrovolně tím, že nejsou v demokracii aktivní.

    V dalším odstavci už zase píše jen o volbách. Proč? Při stavbě toho hřiště nemusí být žádní zástupci. A i kdyby byli, je to výsledek dohody mezi těmi lidmi, co na tom záleží, kdo to formálně podepíše?

    Že nerespektuju zvolení prezidenta je lež. Že nerespektuju Zemana jako morální autoritu, to je pravda, ale na tom není nic nedemokratického, právě naopak. To, že čekáte na další volbu, je právě nedostatek demokracie z vaší strany, protože demokracie nejsou volby. Je vaše chyba, že ignorujete milion možností, které máte, a místo toho jen čekáte na volby. Pak se nemůžete divit, že místo vás rozhodují jiní, kteří ty miliony možností využívají.

    Nepsal jsem, že Zeman nespojuje, ale že rozděluje, to je rozdíl. A nevím, co se vám na tom nezdá – to, že Zeman lidi štve proti sobě navzájem, je proti demokracii, když demokracie znamená, že se lidé mají dohodnout. Kdyby lidi spojoval, tak naopak bude hledat, jak rozpory mezi lidmi překlenout, jak dojít k dohodě.

    To, že se snaží zavděčit jenom těm, kteří ho volili, je právě to nedemokratické. On není prezidentem jenom té menšiny, která ho volila, je prezidentem všech. To neznamená, že se má snažit zavděčit každému jednotlivě v tom, co dotyčný zrovna chce pro sebe – má být demokratem, tedy vést lidi k tomu, aby se dohodli. To, že má někdo na něco Zeman jiný názor, než někdo jiný, je v pořádku. Ale demokrat nebude ostatní kvůli tomu jinému názoru urážet, demokrat naopak projeví respekt před tím jiným názorem a bude se snažit najít s dotyčným společnou řeč.

    V závěru zase obhajujete to, že jste demokrat, tím, že respektujete volby. Přitom prý netvrdíte, že demokracie rovná se volby. Tak když demokracie nerovná se volby, tak asi vaše demokratičnost bude záviset na něčem jiném, než na postoji k volbám, ne?