Hlavní navigace

Názor k článku Úsvit hackerů: Lorenzova šifra, Tuňák a Kolos od KapitanRUM - Ještě to doplním o jeden poznatek, prohlížel jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2013 18:04

    KapitanRUM (neregistrovaný)

    Ještě to doplním o jeden poznatek, prohlížel jsem si rychlosti čtení resp. zápisu u bubnových "hard-disků", tj. kde se nepoužíval disk jako placka, ale kde bylo médium tvořeno válcem a čtení provádělo třeba XY hlav (skutečné parametry si už nepamatuji). Nejvíc mě na tom překvapilo to, že přenosová rychlost té pračky byla prostě úžasná. Takových rychlostí se povedlo dosáhnout PCčkovým diskům až mnohem později. Jenže ty "obyčejné disky" toho dosáhly za pomocí jedné hlavy, kdežto u "bubnu" to bylo díky "mnoha hlavám".

    Pokud to vztáhneme k našemu případu, tak protože nemůžu (nevím to) rozporovat tvrzení, že páska funguje spolehlivě maximálně při 1000 znacích za sekundu, můžu se alespoň zeptat "A jak široká ta páska byla?"
    Protože na klasickou děrnou pásku o šířce v řádech 1-2 cm se toho "paralelně" vejde méně, než na "hypotetickou" děrnou pásku o šířce toaletního papíru.