Hlavní navigace

Útočník ovládl 160 000 tiskáren, tiskne na nich varování před útoky

7. 2. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

„Pro lásku boží, zavřete si ten port,“ objevuje se na ASCII-artových letácích, které vyjíždějí ze 160 000 tiskáren po celém světě. Hodný hacker se tak snaží upozornit na bezpečnostní chybu v PostScriptu.

Skupina odborníků z University Alliance Ruhr objevila chybu „cross-site printing“ (XSP) ve staré implementaci PostScriptu a PJL v laserových tiskárnách. Chyba se týká tiskáren zvučných jmen jako Dell, Brother, Konica, Samsung, HP a Lexmark. Úspěšný útočník ji může zneužít ke získání hesel, dolování citlivých údajů z tiskové fronty nebo k odstavení zařízení.

Stará chyba v PS a PJL

Problém je o to horší, že chyba není nová, ale v zařízeních je ukrytá desítky let. Dovoluje útočníkovi procházet souborový systém tiskárny, pokud k ní má přístup a může tisknout – to lze zařídit po síti nebo pomocí USB. Objevitelé chyby vytvořili nástroj v Pythonu, který dovoluje vzdáleně manipulovat s tiskovou frontou, číst soubory na disku, přistupovat k paměti tiskárny nebo zařízení fyzicky zničit.

Celkem bylo zveřejněno šest různých bezpečnostních mezer umožňujících přetečení zásobníku, ukradení hesel a zachycení tiskových úloh. Jedna z metod nazvaná Cross-Origin Resource Sharing (CORS) dokáže ve spojení s XPS využít k prolomení webové rozhraní tiskárny, které je přístupné na TCP portu 9100. Útočník podstrčí oběti stránku se skrytým iframe, který pak začne z uživatelova počítače komunikovat s tiskárnou skrytou uvnitř sítě.

Požadavek může obsahovat příkazy v jazycích PostScript nebo PJL, jak popisuje wiki na hacking-printers.net. Podle autorů je možné také posílat data z tiskárny zpět do prohlížeče, pokud se k tomu připraví správně výstupy PostScriptu. Je tak možné na straně tiskárny například emulovat HTTP server a povolit si přístup z JavaScriptu. Tiskárnu je pak možné plně ovládnout.

Hodný útočník

Nedlouho po odhalení této bezpečnostní chyby začalo hučet 160 000 tiskáren po celém světě – od velkých kancelářských strojů až po tiskárny u pokladen. Neznámý útočník s přezdívkou Stackoverflowin je všechny vzdáleně ovládl a začal na nich tisknout varovné „letáky“ s informacemi o tom, že zařízení je zranitelné a mělo by být zabezpečeno.

Stackoverflowin je ve vaší tiskárně

Obrázků existuje víc, na internetu se začínají objevovat jejich fotografie. Společné mají to, že je na nich ASCII-artový obrázek (robot/počítač) a krátký vysvětlující text. Součástí je i kontakt nebo odkaz na twitterovský účet.

Pro lásku boží, zavřete si ten port!

Útočník o sobě tvrdí, že je mu méně než 18 let a že jeho nástroj hledá veřejně dostupné tiskárny s otevřeným přístupem RAW, IPP (Internet Printing Protocol) a LPR (Line Printer Remote) na TCP portech 9100, 631 a 515. Pak na ně posílá tiskové úlohy. Prý ho nejvíce překvapilo, jak snadné to celé bylo. Pomocí zmap prohledal internet a pak spustil jednoduchý program v C, který rozeslal úlohy. Do většiny tiskáren můžete takto poslat svůj firmware – ten nemusí být podepsaný, tvrdí.

Text vypadá například takto:

stackoverflowin the hacker god has returned, your printer is part of
a flaming botnet, operating on putin's forehead utilising BTI's
(break the internet) complex infrastructure.
[ASCII ART HERE]
For the love of God, please close this port, skid.
-------
Questions?
Twitter: https://twitter.com/lmaostack
-------

Uživatelé hlásí zprávy vyjíždějící z mnoha různých modelů tiskáren, například Afico, Brother, Canon, Epson, HP, Lexmark, Konica Minolta, Oki a Samsung. Není vyloučeno, že může jít i o výrobky dalších firem. Podle mladíka prý bylo takto vytištěno varování na 160 000 zařízeních, ale je napadnutelných tiskáren je více než 300 000.

UX DAy - tip 2

Zatím jde o „hodný spam“, který má poukázat na potenciálně vážný problém. I když vytištěná prohlášení tvrdí, že tiskárny jsou součástí botnetu, není to podle útočníka pravda. Takové riziko tu ale skutečně je, pokud by tiskárny někdo začal masivně zneužívat, mohl by z nich postavit botnet podobný Mirai a libovolně zneužívat. Přestože tato ukázka je vlastně také nelegální, zatím nebyl nikdo skutečně nijak poškozen.

Provozujete síťovou tiskárnu? Podívejte se, jaké porty vystavuje do sítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.