Hlavní navigace

Názor k článku Úvod do příkazu ss: zjistěte podrobnosti o síťových rozhraních od Jan Hrach - Já mám se ss permanentní problémy s terminálem,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 11. 2019 4:48

    Jan Hrach

    Já mám se ss permanentní problémy s terminálem, kvůli kterým je výpis oproti netstatu velmi nepřehledný. Zkoušel jsem to v Terminátoru (libvte) i xtermu a ss z Debianu Unstable, 10, 9 a Ubuntu 18.04 (přes SSH).

    1) "ss -tlpn|less" za poslední sloupec přidá hromadu mezer, takže ten řádek má asi 160 znaků a na terminálu o šířkách 110-160 se zalomí, i když by nemusel. Výpis je pak prokládaný prázdnem. Obrázek: https://jenda.hrach.eu/img-ext/ss-less.png (Debian Unstable)

    2) Někdy, nejspíš v okamžiku kdy by "ss" bez parametrů zobrazilo nějakou dlouhou cestu, jsou sloupce příšerně roztažené (na šířku té dlouhé cesty), i když dělám -tlpn, které dlouhé cesty skryje a ukazuje jenom věci s krátkými čísly portů. Opět, je složité řádek sledovat, a zalomí se i když by nemusel. Obrázek: https://jenda.hrach.eu/img-ext/ss-libvirt.png (Debian 9 + libvirt s KVM)

    Při hledání řešení jsem nic nenašel, ale dozvěděl jsem se o workaroundu pomocí "ss -tlpn | column -t", který ale zase rozbije hlavičku a asi obecně věci s mezerama.