Hlavní navigace

Názor k článku V uzavřeném software přetrvávají chyby i 10 let od Rdm - 1) ale i těch nejznámějších distribucí je mnoho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2011 1:49

    Rdm (neregistrovaný)

    1) ale i těch nejznámějších distribucí je mnoho a jelikož neexistuje žádný rozumný server (teda alespoň o něm nevím), který by je dobře a pro BFU jednoduše srovnával, tak se jim stěžuje výběr. A když je výběr "těžký" sáhneme po jednoduchém řešení...

    2) sám jsem 95/98 provozoval stejně jako několik (v té době moc lidí pc nemělo ;) mých známých a žádné katastrofické problémy nehlásili. Ano 95/98 padaly, to nepopírám. Nejhorší v tomto ohledu byly ME, to byla opravdu katastrofa.

    Jinak jsem se možná špatně vyjádřil, ale nesnažím se shazovat linux jako nekvalitní šunt, právě naopak. Linux je kvalitní OS, ale ten problém je v komunitě. Ta totiž linux mystifikuje a stále jen vytahuje výhody, které nejsou výhodami. To, že mám k dispozici zdrojové kódy je opravdu pro 99% domácích uživatelů k ničemu. Ti se v tom hrabat nebudou, takže by komunita, pokud chce linux více rozšířit mezi domácnosti, měla začít vyzdvihovat opravdu podstatné výhody pro domácí uživatele.

    Když to vezmu na nějakém konkrétním příkladu, tak vytáhnu OpenOffice: při mé práci dostávám dokumenty, se kterými má OOo velké problémy, když už je otevře, tak je rozhozené formátování apod. Opravdu teď budete obhajovat otevřenost zdrojových kódů a budete mi nabízet programátorské služby a opravíte to? Myslíte, že bych vás jako domácí uživatel byl schopen několik týdnů "živit" než byste si prostudoval ty rozsáhlé zdrojáky a problémy odstranil? To bych opravdu nemohl. Tady je právě ta výhoda opensource určena pouze pro firmy, které mají dost peněz tyto úpravy zaplatit.

    Závěrem bych řekl, že OS jsou dnes na takové úrovni, že je prostě otázka potřeb který zvolíte a ani v případě Win7 se nemusíte obávat, že byste se setkal s vážnými problémy, díky kterým byste přicházel o týdenní práci (mimochodem jestli jste tu práci celý týden neukládal, tak riskujete na jakémkoliv OS ;)