Hlavní navigace

Václav Kadlec: Mozilla Thunderbird

13. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Novinkou od nakladatelství Computer Press je poměrně útlá uživatelská příručka, která vás postupně provede všemi důležitými částmi populárního poštovního klienta Thunderbird. Kniha je určena především začátečníkům, ale své si v ní mohou najít i mírně pokročilí uživatelé.

Kniha zkušeného Václava Kadlece vás na první pohled zaujme svým příjemným rozsahem. Přibližně sto dvacet stran čistého textu je na uživatelskou příručku tak akorát. Nemusíte se bát, že budete muset přelouskat tisícistránkovou bichli.

Kniha Thunderbird

Co kniha obsahuje

Kniha Mozilla Thunderbird je kompletní příručkou ke stejnojmennému programu určenému nejen pro čtení elektronické pošty. Určitou zárukou kvality je logo CZilly na obálce knihy, ale také fakt, že se CZilla zastoupená Pavlem Francem podílela na odborné korektuře.

Kniha se zabývá především následujícími tématy:

  • Stažení, instalace a aktualizace Thunderbirdu
  • Přechod z jiných klientů a import nastavení pošty
  • Zpracování doručených zpráv, reakce na ně, odesílání pošty a další operace s e-maily
  • Konfigurace uživatelských účtů a identit, vyhledávání a práce s kontakty v adresáři
  • Nastavení třídicích filtrů, vizualizace zpráv a správa koše
  • Detailní konfigurace Thunderbirdu a nastavení jednotlivých účtů
  • Blokování nevyžádané pošty a automatického otevírání příloh, správa hesel a další zabezpečení
  • Nastavení načítání kanálů RSS a příspěvků diskuzních skupin
  • Změna vzhledu pomocí motivů a funkčnosti programu díky rozšíření
  • Přehled nejpoužívanějších klávesových zkratek

Rozdělení knihy

Knížka je přehledně rozdělena do patnácti kapitol, které jsou seskupeny do tří velkých celků. První tři kapitoly se zabývají internetem a e-mailem obecně. Čtenář se dozví základní informace o Thunderbirdu, jako jsou jeho systémové požadavky, výhody proti jiným klientům a podobně. Velmi rychle a přehledně je také ukázána instalace a nastavení Thunderbirdu.

Druhá část, kterou tvoří kapitoly čtyři a pět, se zabývá ovládáním klienta, jeho prostředím, zpracováním příchozí pošty a podobně. Po informacích obecného charakteru zamíří autor více do hloubky a popisuje pokročilejší funkce a vlastnosti, například seskupování do složek, řazení zpráv, používání vláken a podobně.

Po přečtení první poloviny knihy by měl být čtenář schopen si program nainstalovat a bez problémů používat pro běžnou práci s poštou. To může většině uživatelů stačit. Pokud ovšem máte zájem vědět vše, rozhodně byste měli přečíst i druhou polovinu.

V ní se dočtete o dalších funkcích programu Thunderbird, mezi něž patří RSS čtečka, práce s adresáři a pokročilá konfigurace aplikace. Autora chválím za kapitolu věnovanou bezpečnosti, která je zejména pro začátečníky velmi důležitá. Samostatná kapitola je také určena práci se spamovým filtrem zabudovaným v Thunderbirdu, jehož funkce by nemusela být všem zcela jasná.

Pokud pracujete s diskusními skupinami, bude se vám hodit kapitola, která velmi stručně popisuje jejich podporu v Thunderbirdu. Předposlední kapitola zmiňuje možnosti úpravy vzhledu programu a objasňuje funkce rozšíření, které přidávají do aplikace nové funkce.

Poslední dvě kapitoly nebo spíše kapitolky se věnují klávesovým zkratkám a dalším internetovým zdrojům informací. Vše uzavírá obligátní rejstřík.

Celkový dojem z knihy

Autor ke své práci používá MS Windows a všechny obrázky a systémově závislé operace jsou proto předváděny na tomto systému. Nutno ovšem říci, že to nijak nevadí a kromě instalace a několika dalších drobností se práce v programu na různých platformách nijak výrazně neliší.

Kniha je obecně psána velmi čtivě, obsah je přehledný a díky opravdu velkému množství obrázků je také velmi názorně podán. Bohužel některé části by si zasloužily podstatné rozšíření. Elektronickému podpisu je v knize věnováno přesně osm řádků, což je opravdu málo.

root_podpora

Nebojte se elektronického podpisu

Chcete-li v Thunderbirdu používat elektronický podpis a kniha vás svým rozsahem informací neuspokojuje, přečtěte si naše dva články o elektronickém podpisu. První z ních se zabývá teorií a druhý pak navazuje praktickou ukázkou.

Závěr

Pokud už Thunderbird používáte dlouhou dobu, pravděpodobně pro vás bude většina knihy nezajímavá a možná objevíte něco nového jen v části s pokročilými funkcemi. Naopak ji vřele doporučuji všem, kteří používají jiné klienty a chtějí se naučit s Thunderbirdem pracovat. Pokud znáte někoho, kdo jeho kvality ještě neobjevil, mohla by být tato kniha třeba příjemným a praktickým dárkem.

Informace o knize

Název: Mozilla Thunderbird – Kompletní uživatelská příručka
Autor: Václav Kadlec
Vazba: brožovaná
Počet stran: 136 černobílých
Datum vydání: duben 2006
ISBN: 80–251–0953–4, EAN: 9788025109533
Cena: 169 Kč, 249 Sk

Máte-li tuto knihu, líbí se vám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.