Hlavní navigace

Názor k článku Vaříme vejce pomocí mobilu od Viktor - To jsou opravdu neskutečné bláboly, co tu melete!...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2009 0:17

    Viktor (neregistrovaný)
    To jsou opravdu neskutečné bláboly, co tu melete! Už jsem na to upozorňoval v předchozí reakci, ale, jak je vidět, pro některá individua to nestačí. Tak znova:

    "Váhy" jsou fyzikální pojem, _ideální_ (_abstraktní_) měřící přístroj k určení klidové hmotnosti. Podobně jako voltmetr je ideální měřící přístroj k určení elektrického napětí, sacharometr je ideální měřící přístroj k určení koncentrace cukrů v roztocích, nivelační přístroj je ideální měřící přístroj k určování geografických výšek apod. _Reálný_ (_konkrétní_) měřící přístroj téměř NIKDY neměří danou veličinu přímo, ale obvykle nepřímo! Takže např. váhy často využívají silových účinků gravitačního pole naší planety na vážené předměty, voltmetr neměří přímo napětí, ale měří ÚČINKY napětí, tj. u ručičkových přístrojů silový účinek magnetického pole, jež se vytvoří působením proudu, jemuž dalo vzniknout ono měřené napětí. Sacharometr obvykle měří úhel, o jaký se stáčí rovina polarizovaného světla, prošedší cukerným roztokem, jehož koncentraci chceme určit, nivelační přístroj opět může využívat účinků gravitačního pole naší planety na kapaliny a dále poznatků z geometrie o tom, jak spolu souvisejí úhly a délky.
    Fyzikální pojem "váhy" vůbec neřeší, na jakém principu ono měření probíhá. Když se ve fyzice řekne "váhy", myslí se tím zkrátka přístroj na určení hmotnosti. A je putna, jestli to, co konkrétně měří, je tíha, frekvence torzních či elastických kmitů, nebo třeba počítá jednotlivé atomy, či pomocí světelného paprsku měří zakřivení prostoročasu, jež vážená hmota kolem sebe způsobí. Prostě mi ten přístroj řekne, kolik daná věc váží. Pochopil?

    "Kdybych si například vzal osobní váhu a přilepil ji na strop (...)" - božínku, to jsou úvahy na úrovni pětiletého děcka... Když vezmete klasický lékařský teploměr a položíte ho na rozpálená kamna, tak praskne a jejich teplotu vám taky neukáže. A můžete tu klidně meditovat nad tím, že to je tím, že teploměr ve skutečnosti neměří teplotu, ale změnu objemu látky v něm uzavřené (samozřejmě, podobně jako u vah, pokud použijete tento konkrétní typ).

    "podle Vašich žbleptů by měl mít asi zápornou hmotnost, že?" - Ne, tu by měl podle vašich žbleptů, protože jste to vy, kdo si váhy ztotožňuje se siloměrem. Já ne.

    "Můžete psát rozčilených "teček" kolik chcete, pravdu stejně nemáte." - Zřejmě je vaším koníčkem kecat o věcech, o kterých nic nevíte. Doporučuji, abyste se přeorientoval na nějaké humanitní vědy, fyzika patří naštěstí mezi obory, kde blbost nemilosrdně stoupá ke hladině a okecat ji je mnohem složitější, než se jí zbavit.