Hlavní navigace

VDrift: závodník v lesklém kabátku

14. 7. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V našem pravidelném pátečním herním článku jsme si už ukazovali několik závodních automobilových her. Dnes si k nim přidáme ještě jednu, která vyniká především skvělým enginem, výborným fyzikálním modelem a špičkovou grafikou. VDrift je opravdová herní pecka z open-source světa.

Ze závodních honiček pro Linux můžeme jmenovat třeba Racer nebo TORCS. V každém případě se jedná o velmi povedené hry. Dnes se podíváme na dalšího sourozence ze stejné kategorie.

VDrift je klasická okruhová závodní hra, ve které usedáte za volant silného vozu, abyste to nandali svým protivníkům. Hra je k dispozici pro Linux, FreeBSD, Mac OS X a díky Cygwinu také pro MS Windows. Velkým plus je, že je k dispozici pod licencí GNU GPL.

Instalace

Je docela možné, že VDrift najdete v repositářích své oblíbené distribuce. V Debianu unstable například je. Instalace hry je ale i bez podpory distributora velmi jednoduchá. K dispozici je kromě zdrojových kódů také univerzální instalační balíček pro Linux, který stačí stáhnout ze stránek projektu (má 24 MB) a pak spustit. Rozběhne se grafická instalace, která provede instalaci za vás.

VDrift 1

K dispozici jsou také platformně nezávislé datové balíčky. Ty mají od 30 do 150 MB. Po instalaci kompletní hry je k dispozici devatenáct automobilů a dvanáct tratí: Brands Hatch, Detroit, Laguna Seca, Le Mans, Monaco, Monza, Nürburgring Nordschleife, Road Atlanta, Ruudskogen, Spa Francorchamps, Weekend Drive a Zandvoort. Zdá se, že uživatelská základna kolem VDriftu je velmi živá, a tak jsou k dispozici i další modely, které si vytvářejí sami uživatelé.

Klady a zápory

Kladem je především velmi povedená grafika. Kolem tratí jsou velmi dobře modelované stromy, terénní nerovnosti a další objekty. Velkým plus je také možnost vidět do dálky. Trať se tak nevynořuje pár metrů před vámi, ale často jí vidíte celou. Auta jsou vyvedena do detailů a pokud máte nadání na kreslení, můžete si v Blenderu vytvářet vlasní modely. Po grafické stránce je hra opravdu vyvedená.

VDrift 2

Kvalitní design ještě podtrhuje možnost použití mnoha různých kamer a pohledů. Herní situaci si tak můžete prohlížet skutečně ze všech stran. Můžete tak závodit s kamerou v zádech nebo, preferujete-li reálnost, se můžete koukat z kabiny čelním sklem.

Tak jako jsme si vychválili grafiku, musíme trochu zaláteřit na zvukový doprovod. Zvuků je opravdu málo a omezují se jen na ty opravdu základní. Kvílení pneumatik sice občas zaslechnete, ale nějak dokonalé není. Na druhou stranu, zvuky asi nebudou na takové hře úplně nejdůležitější.

VDrift 3

Ovládat hru je možno s pomocí klávesnice, joysticku nebo myši. Samozřejmě je vůbec nejlepší použít volant, který ještě zintenzivní realistické pojetí celé hry. Pokud ale nemáte joy ani volant, nemusíte věšet hlavu. Ovládání myší je také velmi pohodlné. VDrift se s její pomocí ovládá stejně jako Racer. Vertikální pohyb řídí plyn respektive brzdu a pohybem myši v horizontálním směru jednoduše zatáčíte. Na tento způsob řízení si zvyknete velmi rychle a navíc je přesný a realistický.

VDrift 4

Realističnost je vůbec silnou stránkou celé hry. Dopomáhá k ní také velmi propracovaný fyzikální model nazvaný Vamos, který využívá také například hra FlightGear. Díky němu jsou veškeré pohyby a smyky velmi realistické.

Pro hru samotnou jsou k dispozici tři herní režimy:

  • volná jízda
  • time trial
  • multiplayer

Při volné jízdě si můžete vyzkoušet jednotlivé trati a vlastnosti vybraných vozítek. Time trial je klasický závod s časem, kdy se pokoušíte projet trať co nejrychleji. Nejlepší je samozřejmě multiplayer, kdy se můžete po síti připojit k dalšímu hráči, to je teprve ten správný závod.

root_podpora

VDrift 5

Ve hře bohužel chybí umělí protivníci, takže bez multiplayeru vás kroužení po tratích rychle omrzí. Pokud jste ale připojení, určitě to můžete pořádně rozjet. Stačí aby jeden hráč spustil server, který standardně běží na UDP portu 1234. Tím pádem ani nepotřebujete připojení k internetu a budou vám stačit dva počítače v malé síti.

Závěrem

Pokud máte rádi závodní hry a máte doma dva počítače, určitě pozvěte nějaké kamarády na závody. Nabídnete jim velmi kvalitní hru s dobrou grafikou a především špičkovou hratelností. Když jim navíc řeknete, že jste ji stáhli z internetu, určitě ji ocení stejně jako vy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.