Hlavní navigace

Velkoobchodní cena domény .CZ stoupne o 20 Kč na 145 Kč

27. 11. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sdružení CZ.NIC dnes oznámilo, že od 1. ledna zvyšuje velkoobchodní cenu za doménu .CZ. Ze současných 125 Kč stoupne na 145 Kč bez daně. Zdůvodňuje to rostoucími náklady na platy i investicemi do bezpečnosti.

Od 1. ledna příštího roku změní sdružení CZ.NIC velkoobchodní cenu domény .CZ, a to na 145 korun (bez DPH) za jeden kalendářní rok. Zástupci sdružení o tom dnes informovali registrátory domény na jejich pravidelném setkání.

Ke změně velkoobchodní ceny domény .CZ dochází téměř po sedmi letech. Cena se nezměnila od 1. února 2012, kdy klesla ze 140 na 125 Kč. Od velkoobchodní ceny domény se odvíjejí ceny registrátorů pro koncové uživatele. Ta zahrnuje další náklady na provoz systémů registrátorů, a proto bývá zpravidla vyšší.

root_podpora

Vývoj počtu .CZ domén od roku 1999

Řídící orgány sdružení CZ.NIC se v rámci interních diskusí shodly, že chtějí zachovat současný rozsah a kvalitu činností sdružení i v následujících letech, a proto je nutné, především s ohledem na růst všech vstupů, především mezd v oblasti IT, zvýšit poplatek za doménu .CZ, uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip. Rád bych upozornil i na to, že investice do zabezpečení našich systémů, zejména systému DNS, si v posledních letech vyžádaly desítky milionů korun. A chtěl bych dodat, že v budoucnosti hodláme se zvyšováním zabezpečení pokračovat.

Podle informací organizace CENTR, která sdružuje evropské správce národních domén, patří česká doména .CZ z pohledu výše ročního registračního poplatku mezi nejlevnější. Nižší poplatky mají jen v Německu, Itálii, Nizozemí, Belgii a Rusku. Zvyšování velkoobchodních cen národních domén není u správců registrů nic neobvyklého. V poslední době stoupla cena domén ve Velké Británii, Dánsku, Švédsku nebo Rumunsku, uvádí zpráva CZ.NIC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.