Hlavní navigace

Názor k článku Vendor lock-in vs. otevřenost ve fotografii od leby - Dlouhý komentář, který ale neřeší ten vendor lock-in...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 3. 2019 8:58

    leby

    Dlouhý komentář, který ale neřeší ten vendor lock-in a víceméně ani ten původní člínek. Všichni výrobci a všechny programy (stejně jako cokoliv dalšího) jednou skončí. Můžeme se dohadovat o důvodech, ale to je historicky mnohokrít potvrzený fakt. Mám na disku mnoho souborů s mými daty, které už prostě není v čem otevřít (leda nainstalovat VM, do něj požadovaný sowtware, ke kterému musím někde sehnat instalačky neboť výrobce se k němu nehlásí nebo mnoha případech už ani neexistuje). Tak nějak mám ke svým datům blízký osobní vztah a výše popsané situaci se chci vyhnout.

    Pro mne je zásadní otázka, zda dostanu ke svým fotkám i bez původního sw a zda mohu svá data upravit i jiným sw. Úpravy v Photoshopu/Lig­htroomu jsou mohou být skvělé, ale vždy se najde specializovaný nástroj, který na určitou činnost bude lepší volbou. Pokud vyfotím, oříznu nebo jinak poedituji, postnu na sociální síť a zapomenu - ok, není třeba nic řešit. Ale pokud si chci fotografii schovat do svého archivu musím se zamyslet, zda krátkodobé pohodlí mi stojí za dlouhodobé nepohodlí.

    A netýká se to jen produktů firmy Adobe nebo jakékoliv jiné firmy, úplně stejně to ale platí i o otevřeném sw. Dosaďte si sw dle svého výběru.

    Pokud je vaším koníčkem fotografie, jistě si prohlížíte fotografie autorů staré třeba i 100 let a čtete o tom, jak po nich zůstal archiv... A ono stačí se podívat na fotoalbum svých rodičů nebo prarodičů. Zbude toto i po nás? Přečtu své fotografie už za 30 let? A to je doba, která není z tohoto pohledu tak dlouhá a přesto převyšuje dobu existence většiny dnešního sw nebo formátu... Photoshopu (1990), Lightroomu (2007), Gimpu (1995), JPG(RFC 1341 - 1992), snad jen TIFF je z 80. let, ale přesto nejsem přesvědčen o jeho 100% kompatibilitě s dnešní verzí a RAW není standardizován vůbec.

    Ona je otázka vendor lock-in z dlouhodobého pohledu vůbec mnohem složitější, než jen zda jsem ochoten zaplatit za sw.