Hlavní navigace

Názor k článku Více než 75 % ransomwaru pochází od ruskojazyčných zločinců od Lael Ophir - Asi moc nepřekvapí, že se na to dívám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 2. 2017 15:25

    Lael Ophir

    Asi moc nepřekvapí, že se na to dívám úplně jinak. Rusko je rozvojová země (klasifikace IMF) závislá na exportu surovin, která prohrála studenou válku. Západ Rusku nijak nemáčel čumák v blátě, a naopak jsme s ním spolupracovali. Němci prosadili import surovin z Ruska, vytvořili jsme G7+1 (kde jsme Rusko coby rozvojovou zemi zapojili do do diskusního klubu nejrozvinutějších zemí světa), přijali jsme Rusko do WTO, investovali jsme velké peníze do tamních podniků. A co se nestalo? Rusové si zvolili autoritářský režim který má pod palcem média, policii i justici, systém vah a protivah na kterém stojí demokracie tam fakticky neexistuje, opozice je zastrašována, zavírána do vězení a případně střílena v ulicích. Volby se prokazatelně falšují ve prospěch vládnoucí strany. A recentně přišlo bezprecedentní obsazení Krymu a rozpoutání války na Ukrajině. Saknce proti Rusku jsou tím nejméně agresivním krokem, který mohl Západ udělat.

    Ad my posunujeme vosjka na hranice Ruska - otázka na vás. Mají podle vás státy jako Ukrajina, Gruzie, Moldavsko, Bělorusko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Kazachstán a další právo si vybrat směrování své zahraniční politiky a členství v obranných alianích? Nebo podle vás tyhle státy mají právo jen držet hubu a krok, a dělat to co řekne Putin v Moskvě?

    Mimochodem umíte si představit, že by třeba po referendu o Brexitu francouzští a holandští vojáci obsadili vojenskou základnu Swanton Morley a východní Anglii a uspořádali tam "referendum" o připojení k EU? :D Nikdo nemá radost, že se v UK rozhodli pro Brexit, ale všichni to respektují. Proč Rusko nemůže respektovat suverenitu Ukrajiny, když ten závazek vyplývá vyjma obecného mezinárodního práva ještě z Ruskem podepsaného Budapešťského memoranda?

    Ukrajina se vzdala jaderných zbraní výměnou za bezpečnostní záruky, a Rusko celému světu jasně ukazuje, že bezpečnostní záruky jsou na nic. Kdyby si Ukrajina ty jaderné zbraně nechala, tak by si Rusové nechali zajít chuť. Rusko režimům jako je Severní Korea a Írán názorně ukázalo, že žádný papír jadernou zbraň nenahradí. To se s nimi pak těžko bavit o zastavení jaderného programu, že? :( Vaše hodnocení?
    https://www.msz.gov.pl/en/p/wiedenobwe_at_s_en/news/memorandum_on_security_assurances_in_connection_with_ukraine_s_accession_to_the_treaty_on_the_npt

    Rusko má z prodeje surovin poměrně velké peníze. Bohužel ty peníze nešly na výstavbu infrastruktury a rozvoj ekonomiky. Místo toho šly do kapsy primárně skupince oligarchů napojených na Kreml; jejich majetky jsou obrovské, zbytek země žije v chudobě. Když teď díky sankcím (a proti-sankcím - ceny potravin rostou primárně z důvodů proti-sankcí které zavedl Putin proti ostatním zemím) klesá životní úroveň, Putin nutně potřebuje vnějšího nepřítele. Proto jsou na ruských TV ty výmysly a lži o fašistech, hrozící válce, nepřátelství atd. A na Rusy to funguje: postaví se za silného vůdce, který udělá víc škody než užitku, protože to mají v povaze. Nakonec Rusy dodnes oslavovaný Stalin vyjma dalších zvěrstev také zabil dost možná víc lidí než Hitler, navíc převážně vlastních :/

    Další zajímavost: dnešní konflikt s Ruskem se nedá srovnávat s Cold War. Tehdy soupeřily dva světonázory, demokracie a komunismus. Oba světonázory měly zastání u skupiny zemí. Dnes je situace jiná. Co může Rusko nabídnout z hlediska ideologie? "Přidejte se k nám, buďte chudí jako my, mějte korupci jako u nás, a střílejte novináře na ulicích jako u nás"? :D Rusko má co nabídnout jen zemím které jsou na tom ještě hůř, a mají problém najít si přátele jinde. Což jsou některé země bývalého SSSR, resp. ty z nich se kterými zrovna Rusko není ve válce :)

    Pokud jde o Západ, tak ten má proti Rusku obrovskou převahu ekonomickou, materiální i morální. Netvrdím že je všechno dokonalé, ale ve srovnání s Ruskem se jistě dá použít výraz "skoro dokonalé".