Hlavní navigace

Zpracování domácího videa na Linuxu: export hotového filmu

11. 11. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnešním dílem dorazíme prohlídku Kina. Podíváme se na možnosti exportu hotového filmu a kódování pomocí nějaké ztrátové komprese. Těšit se můžete také na stať o nástroji transcode psanou perem Zdeňka Böhma.

Umíme přenést film z digitální kamery do počítače, umíme mu v Kinu upravit fasádu, přidat efekty a zvuky, ale co dál? Chtělo by to umět hotový snímek exportovat ven z Kina nebo třeba rovnou převést do nějakého úspornějšího formátu, než jakým je DV. Dnes se podíváme, jak na to.

Výstup zpět na videokameru

Exportování filmů se provádí (kdo by to řekl :-) pod záložkou Export v hlavním okně programu. Prvním způsobem je možnost poslat film zpět do videokamery (záložka IEEE 1394) a uložit film na pásek. Takovouto operaci musí ovšem vaše kamera podporovat. Ta moje to neumí, takže co se týče informací, jak celá akce probíhá a jestli končí úspěchem, nemohu sloužit. (Možná mi videokameru s digitálním vstupem přinese Ježíšek, ale moc s tím nepočítám. :-)

Export do DV formátu

Druhou možností (mimochodem u mě velmi oblíbenou) je uložení filmu do nových DV souborů (záložka DV File). Funkci využívám zejména kvůli problémům s volným prostorem. Pro střih mám vyhrazeno asi 15 GB a při trochu větších projektech mi brzo začne scházet místo na disku, tak obvykle nahrávám do počítače vždy jenom jednu nebo dvě MiniDV kazety, ty alespoň „zhruba“ sestříhám a výsledek uložím do nových DV souborů. Původní DV soubory pak mohu s klidem vymazat. Získám tak vždy několik stovek MB navíc, protože v nových DV souborech již není „odpad“. Exportovat do DV je také samozřejmě vhodné, pokud chcete film dokončit v jiném DV-editoru.

Kino disponuje podle mě dostačujícím repertoárem DV formátů k exportu: DV AVI Type 1, DV AVI Type 2, možnost zápisu jako OpenDML AVI,

Raw DV a Quicktime DV. Jako pomocné volby můžete nastavit třeba Auto Split Files, která zajistí, že každý klip (scéna) se uloží do zvláštního souboru (moc nedoporučuji, protože pak se v souborech nevyznáte). Dále můžete nastavit například Put Timestamp in File Name, tj. vkládat info o datu a času přímo do jména souboru, Update Date and Timecode, tedy aktualizovat datovou stopu filmu na datum a čas exportu (rovněž nedoporučuji – většinou je lepší vědět, kdy byl snímek skutečně natočen, a ne exportován). Volbu Resample Audio obvykle vypínám, protože jinak (alespoň u mě) Kino většinou zvukovou stopu v exportovaném filmu různě poničí. (Zajímal by mě váš názor a vaše zkušenosti v souvislosti s touto volbou…) Abych výčet možných nastavení exportu do DV formátu dokončil, nezbývá než se zmínit o dvojici vstupních řádků Frames per File a Max. File Size, jimiž můžete ovlivnit velikosti výsledných souborů. První volba určuje počet filmových políček na jeden soubor a druhá pak maximální velikost výsledného souboru v megabajtech. Kino začne zápis do nového souboru podle toho, co nastane dřív…

Ukládání statických obrázků

Pod položkou Stills se schovává nástroj pro export filmu do obrazových souborů (nejspíš zřejmě pouze typu JPEG). Jednoduše zadáte cestu a jméno souboru i s příponou (jpg), stisknete Export a Kino vygeneruje JPEG obrázky celého zvoleného intervalu filmu.

Export zvukové stopy

V Kinu máte možnost uložit také pouze zvukovou stopu záznamu (záložka Audio). Můžete si vybrat z několika vzorkovacích frekvencí i formátů výsledného souboru. Soubor typu WAV umí generovat přímo Kino, ostatních formátů se docílí spuštěním externích enkódovacích programů (MP2 – mp2enc, MP3 – lame, OGG -oggenc).

MPEG

Poslední volbou v oblasti exportu je komprese do ztrátového MPEG formátu. K tomu, abyste mohli přímo z Kina vytvářet MPEG soubory, je nejjednodušší obstarat si mjpegtools (v Mandrake 9.2 je to určitě i jako balíček). Export probíhá právě využitím řádkových příkazů z balíčku mjpegtools. Máte dokonce možnost Kino nastavit tak, aby používalo jiný enkodér, ale chce to vymyslet trojici příkazů pro kódování videa (Video Pipe), audia (Audio Encoding) a spojení všeho dohromady (Multiplexer). Já jsem laškoval s použitímmen­coderu, ale přiznám se, že marně :-(. Pokud jste někdo přišli, jak na to, určitě se v diskusi podělte se svými zkušenostmi, budu vám zavázán :-).

Záložka Export a podzáložka MPEG

Volby File Format (MPEG1, VCD, MPEG2, SVCD,DVD) ovlivňují kvalitu a velikost výsledného souboru – záleží na každém, co si vybere. Rychlost (a kvalitu) exportu také ovlivňuje výběr Deinterlaceru („odstraňovače prokládání“) – opět nutno vyzkoušet. Já používal YUV Denoise (slow) (aneb celonoční enkódování ;-) v naději, že kvalita bude nejvyšší…

Další možnosti

Poněkud rozumnější než export do MPEGu přímo z Kina se mi jeví exportovat film do Raw DV a ztrátovou kompresi svěřit nástroji nejpovolanějšímu – mencoderu. Příklad použití jsem zmiňoval ve druhém dílu tohoto seriálu.

Druhou používanou možností je nasazení nástroje transcode. S touto utilitou osobně nemám žádné zkušenosti, ale přečtěte si, co o transcode napsal kolega Zdeněk Böhm:

K převodu záznamů z kamery do DivX formátu používám program transcode. Jedná se o modulární konzolovou utilitu pro zpracování videa. Umožňuje nejen konverzi záznamů mezi různými formáty, ale i některé základní transformace, jako je například změna velikosti (rozměrů) rámců, de-interlacing apod. Podporovaných souborových formátů je požehnaně. Záleží samozřejmě na konkrétních použitých modulech. Jejich kompletní seznam podá manuálová stránka. Pro náš účel je důležitá především skutečnost, že zahrnuty jsou moduly jak pro import raw DV formátu, tak pro export do DivX. Transcode najdete na www.theorie.phy­sik.uni-goettingen.de/~os­treich/transco­de (Pozn. Michala Burdy: nebo třeba na BonusCD Mandrake 9.2 :-).

Pro převedení staženého a sestříhaného filmu používám následující jednoduchý script:

#!/bin/bash
transcode -i "$1" -Z 720x576 -x dv,null -I 5 -C 3 -z -k -R 1 -o /dev/null -y ffmpeg -F mpeg4
transcode -i "$1" -Z 720x576 -x auto,auto -I 5 -C 3 -z -k -R 2 -o "$2" -y ffmpeg -F mpeg4

Scriptu předám dva parametry. Prvním je jméno zdrojového souboru se staženým záznamem, druhým je jméno výsledného filmu zkomprimovaného do DivX. Script prochází zdrojový soubor dvakrát. Při prvním průchodu provádí některé transformace (de-interlacing, anti-aliasing…), při druhém průchodu pak teprve ukládá výsledný soubor. Za podrobnější zmínku stojí zejména parametr -Z (ostatní za mě vysvětlí manuálová stránka programu). Určuje šířku x výšku rámce v pixlech. V ukázce scriptu je použit standardní „rozměr“ DV filmů (720×576). V případě, že chcete mít velikost rámců výsledného klipu menší, změňte na druhém řádku parametr -Z na vámi požadovanou velikost (např. pro poloviční rozměr zde bude „-Z 360×288“). Pro lepší představu o rychlosti převodu – můj Duron 1GHz „přežvýká“ 2,2 rámců zdrojového souboru za vteřinu. Jelikož jedna vteřina záznamu se běžně skládá z 25 rámců, vychází zpracování desetiminutového klipu na téměř dvě hodiny (1 hodinu 53 minut).

Tolik citace.

root_podpora

Závěr

Kino je výborné pro střih záznamu. Pro zhotovení hrubé kostry výsledného filmu, tj. pro vystřihnutí zkažených scén a seřazení záznamu do vhodného pořadí, jsem neviděl nic efektivnějšího. Také použití některých filtrů a přechodů se v tomto programu nebráním (některé jsou vskutku vynikající). Obecně ale dokončovací práce, tj. ozvučení, titulkování, aplikace přechodových efektů a enkódování do komprimovaného formátu je lepší svěřit nějakému jinému softwaru.

Kino je dobrý nástroj. Držme mu palce, ať se v budoucnosti stane výborným.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Michal Burda vystudoval informatiku a aplikovanou matematiku a nyní pracuje na Ostravské univerzitě jako odborný asistent. Zajímá se o data mining, Javu a Linux.