Hlavní navigace

Vim pedál: ovládejte počítač nohou

3. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na letošní konferenci LinuxAlt proběhla také přednáška o textovém editoru Vim. Petr Hodač při ní ukazoval silné stránky tohoto editoru a to, jak dokáže uživatelům zjednodušit život. Objevila se i zajímavá periferie – Vim pedál. Ten funguje jako externí klávesnice a umožní nohou přepínat režimy editoru.

Petr Hodač si na svou přednášku o Vimu na LinuxAltu vyrobil Vim pedál. Ten mu umožňuje mačkat nohou jednu „klávesu“ navíc a přepínat kdykoliv editor do příkazového režimu. Nemusí při tom hledat rukou klávesu Esc.

root_podpora

Pedál je postaven na malé variantě desky Arduino, která funguje jako USB klávesnice a posílá počítači při stisknutí pedálu klávesu Esc. Podle autora by bylo možné velmi snadno pedál přizpůsobit pro jakýkoliv jiný editor či úplně jiný účel.

Realizace prý byla poměrně snadná, stačilo koupit pedál, zabudovat Arduino s integrovaným USB stackem a do něj nahrát knihovnu pro USB klávesnici. Petr Hodač hodlá v budoucnu pedál doplnit o přepínač, kterým bude volit režim pro různé aplikace. Prohlédněte si jednoduché zařízení v galerii:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.