Hlavní navigace

V soutěži VIP je dvanáct českých open-source projektů

3. 11. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, oznámilo výsledky prvního kola soutěže VIP – Vyvíjej, Inovuj, Programuj zaměřené na vývoj open-source software. Odborná komise nechala ze 32 přihlášených projektů postoupit celkem 12. Celkem si mohou vybrané projekty rozdělit až 405 tisíc korun.

Sdružení CZ.NIC, správce domény nejvyšší úrovně .CZ, včera oznámilo výsledky prvního kola soutěže pro mladé talenty v oblasti ICT. V něm mohli zájemci přihlásit od 4. září do 17. října projekty zaměřené na vývoj nového open-source softwaru nebo inovaci softwaru používaného v oblasti internetových technologií, služeb či infrastruktury. Odborná komise rozhodla o tom, na kterých projektech mohou začít soutěžící pracovat, a jaké částky mohou jednotlivci nebo týmy po úspěšném vyřešení projektů získat. Do soutěže se přihlásili jak studenti z gymnázií, tak ze středních a vysokých škol.

Účelem soutěže je především:

  • podpora vývoje open-source softwaru, který bude prospěšný pro nejrůznější skupiny uživatelů internetových služeb,
  • motivace studentů středních a vysokých škol, ale i programátorů a vývojářů z praxe, k účasti na vývoji open-source softwaru,
  • poskytnout studentům možnost využít své znalosti na zajímavých a skutečně realizovatelných projektech a
  • možná další spolupráce úspěšných soutěžících s vyhlašovatelem soutěže.

Do soutěže „VIP – Vyvíjej, Inovuj, Programuj“ přihlásili zájemci celkem 32 projektů, z nichž pětičlenná porota vybrala 12, kterým podle obtížnosti a významu přidělila finanční částky od 10 do 55 tisíc korun. Celkem může být mezi všechny vybrané projekty rozděleno 405 tisíc korun.

Od této chvíle mohou vybraní přihlašovatelé začít pracovat na svých projektech. Na jejich vyřešení mají čas do 15. ledna 2009. Poté se opět sejde odborná komise a do konce měsíce odevzdané projekty vyhodnotí. Vyhlášení výsledků soutěže a slavnostní předání cen proběhne 2. února příštího roku.

Přestože soutěž VIP – Vyvíjej, inovuj, programuj – pořádáme letos poprvé, přihlásilo se do ní více projektů, než jsme čekali. Mezi těmi, které porota vybrala, je i několik, kterým jsme přiřadili nejvyšší možnou částku. Jedním takovým, a z pohledu poroty asi nejzajímavějším, je projekt, který by měl zajišťovat dosažitelnost IPv4 serverů z IPv6-only sítí, říká jeden z porotců soutěže Ondřej Surý, technický ředitel sdružení CZ.NIC.

Porota je složená z celkem pěti členů:

  • Petr Krčmář – šéfredaktor serveru Root.cz
  • Ondřej Surý – technický ředitel sdružení CZ.NIC
  • Ing. RNDr. Jiří Peterka – nezávislý konzultant a publicista, pracovník Matematicko-fyzikální fakulty UK
  • Ing. Dan Ohnesorg – předseda Českého sdružení uživatelů Linuxu (CZLUG)
  • Marek Fábry – manažer IT vývoje Internet Mall

Detailní informace o dvanácti postupujících projektech naleznete v následující tabulce. Podrobné zadání projektu si můžete stáhnout kliknutím na název daného projektu (v PDF).

root_podpora

Všichni postupující autoři byli informováni o rozhodnutí poroty a nyní by měli začít na svých projektech pracovat. Čas mají až do ledna příštího roku. Další harmonogram soutěže bude vypadá takto:

Časový harmonogram VIP
Aktivita Doba trvání
Zpracování a odevzdání soutěžních projektů soutěžícími 30. 10. 2008 – 15. 1. 2009
Zasedání hodnotící komise + hodnocení soutěžních projektů 16. 1. 2009 – 31. 1. 2009
Vyhlášení soutěžních výsledků, výplata cen, mediální komunikace 2. 2. 2009

Informace o vybraných projektech, podrobný harmonogram, porotce atd. najdou zájemci na internetové adrese soutěže www.nic.cz/vip/. Root.cz je mediálním partnerem soutěže VIP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.