Hlavní navigace

Názor k článku Víra v boha open source od Pavel Richter - Ackoliv mam Linux rad, musim se priznat, ze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2005 9:11

    Pavel Richter
    Ackoliv mam Linux rad, musim se priznat, ze se mi zda hnuti FSF nejake podezrele. Chtel bych, aby byl system ktery pouzivam a zakladni vyvojove nastroje open source a v nejake variante zdarma. Pokud bych zadal vyrobu programu, nebo nejaky kupoval, videl bych existenci zdrojovych kodu jako vetsi ci mensi vyhodu (dle typu software a mozneho navyseni ceny, protoze pro nektere firmy muze znamenat zverejneni zdrojoveho kodu nejake ztraty). Ale psat:" tento software neni svobodny (neni kompatibilni s GPL), prosim nepouzivejte ho", se mi zda prilis silne kafe.
    Samozrejme muzete napsat, "pokud ma nekdo chut, prosim, pomozte s tvorbou svobodneho software, s jejim financovanim, adt". Musite si vsak uvedomit, ze pokud nekdo zverejni program jako free (at freeware, nebo GPL), chce aby jej lidi pouzivali a zadny moralni zavazky z toho nevyplyvaji.
    Pro me je GPL a s ni spojene modeli financovani z urciteho uhlu zajimava vec, avsak z jineho uhlu tomu muze byt jinak. Z toho taky muze vyplyvat jeji vhodnost na urcite projekty. Celkove se mi vsak zda situace dost neprehledna.
    Pokud ctu urcite prispevky, kde linuxovy nadsenci krytizuji firmy za nedostatecne vyuzivani financnich modelu navrhnutych FSF. ( Kazde investovani prinasi sva rizika a je jen veci kazdeho z nas, jak hodnoti situaci.) Nebo slovne kamenuji nekoho, kdo rekne ze v linuxu neni dostatek toho, co jineho softu. Zda se mi ze pro mnoho lidi je open source nabozenstvim. Vzhledem k tomu s sebou nenese zadnou velkou filosofii, zustavaji zde jen jeho negativa.