Hlavní navigace

Názor k článku Vlády přesměrovávají uživatele na software doplněný o malware od Miroslav Šilhavý - Zbytek příspěvku je, hmm, dojmologie. Minimálně v oblasti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 3. 2018 9:18

    Miroslav Šilhavý

    Zbytek příspěvku je, hmm, dojmologie. Minimálně v oblasti IT mi to přijde z velké části naopak – nejprve se situace zkomplikuje (připojíme vše do Internetu, začneme používat bezdrátové Wi-Fi, budeme používat komplikovanější programy, …), pak se začne mluvit o důsledcích a potom se to teprve bude řešit (pravidelné bezpečnostní aktualizace, HTTPS, SSH, safe knihovny bránící klasickému buffer overflow, rozšíření safe jazyků bez pointerů a pointerové aritmetiky…)

    Kdepak, to není demagogie. Jen musíme uvažovat o tom, jaký přínos získáme za jakou cenu. Tedy například je naprosto legitimní otázka, jestli internetové bankovnictví nás zbavilo poplatků za služby banky, ale jestli náhodou neplatíme daleko víc za ty technologie, které to umožňují. Běžnému spotřebiteli taková otázka vůbec nevyvstane na mysli, my se o ní bavit můžeme.

    Vše ostatní, co jste vyjmenoval, je jen nedokonalá abstrakce situace. Technologie máme k tomu, aby zvyšovaly produktivitu práce. Práce přináší plody a plody práce nám umožňují lépe žít.

    Automobily ještě před 40 lety měly smysluplnou cenu jak pořízení, tak údržby a posunuly celou civilizaci o obrovský skok dopředu. Dnes si automobil koupíte za podobné peníze, ale už nejste schopný jej za dobrou cenu udržovat. Technologie, která pomohla všem, dnes už spoustu lidí (finančně) ničí.

    Když přišly počítače, prudce vzrostla produktivita práce. S internetem také. Ale nyní jsme ve fázi, kdy se snažíme vylepšovat něco, co už dobře vylepšitelné není, a stojí nás to nepředstavitelné prostředky.