Hlavní navigace

Názor k článku Vlastimil Ott: konec časopisu LinuxEXPRES byl nevyhnutelný od Pavel Císař - Z toho co dělám já osobně např. všechny...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 8. 2007 13:17

    Pavel Císař
    Z toho co dělám já osobně např. všechny testy a celý testovací systém (je v SVN projektu). Je dostupný všem bezplatně. Výsledek práce (Firebird) je rovněž k dispozici bezplatně všem pod OS licencí. Tuhle práci jsem dělal bezplatně dlouho, ale poslední rok nebo tak na to mám grant od Firebird Foundation (žádné závratné peníze, je to takový příspěvek který trochu kompenzuje 14 dní měsíčně co strávím na QA místo vydělávání peněz). Z toho co dělá IBPhoenix obecně je všem bezplatně k dispozici Firebird pro HP-UX, MacOS, v poslední době i Solaris, všechny Windows binární balíky a instalák pro Windows, univerzální instalák pro Linux, všechny Release Notes, podstatná část dokumentace, nějaké opravy a úpravy enginu atd. Vše rovněž pod OS licencí.

    A jak nám to vydělává peníze? Mnoha způsoby. Něco je přímo placené našimi zákazníky (např. port pro HP-UX a MacOS udržujeme na zakázku, ale k dispozici je všem zdarma). Nicméně ten největší obchodní přínos je v tom, že máme díky intenzivní práci v projektu naprosto bezkonkurenční znalost produktu a schopnost něco udělat nebo v rámci projektu ovlivnit. Pro firmy (obzvláště ty velké, např. banky, burzy, velké výrobní společnosti a prodejní řetězce) tak nabízíme možnosti, které jsou pro ně klíčové, ale jen tak někdo jim je nenabídne (a když už, tak za 100x větší peníze). Tyto kontrakty přinášejí dost peněz samy o sobě, ale krom toho nabízíme ještě řadu dalších služeb a produktů, některé z nich zcela bezkonkurečních (např. nástroje na obnovu dat).