Hlavní navigace

Názor k článku Vlastimil Ott: konec časopisu LinuxEXPRES byl nevyhnutelný od Pavel Císař - "Uživatelé Firefoxu a Openoffice užívají komerční produkty, které...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2007 10:37

    Pavel Císař
    "Uživatelé Firefoxu a Openoffice užívají komerční produkty, které jsou dáky dotaci komerčních firem zdarma (a shodou okolností s dostupnými zdrojáky). Zbytek se v podstatě vejde do toho jednoho procenta desktopů, které je zcela zanedbatelné."

    Teď jste mě opravdu pobavil. Open Source *není* jen Linux, Firefox a OpenOffice. Tyto aplikace dokonce nejsou ani nejrozšířenější, jen patří k nejpoužívanějším a nejvíc se o nich píše a mluví. Ten zbytek rozhodně netvoří pouhé jedno procento (je to spíše obráceně). Stejně tak ne-open source nejsou jen Windows a MS Office. Opětovně dokazujete, že vaše obzory jsou velmi úzce vymezené.

    "Možná jste to ode mne ještě nečetl, ale já nemám problém s tím, když dostanu k aplikaci zdroják. Mám problém s tím, když aplikace nevyhovuje svému účelu. To je problém většiny open source, včetně Linuxu a Gimpu."

    Čestné a korektní by bylo, kdyby jste napsal, že *vám* open source, Linux a GIMP nevyhovují, což jste ovšem neudělal. Když už chcete manipulovat fakty a názory jiných, dělejte to alespoň obratně. Snažíte se tady vzbudit dojem, že Open Source (jmenovitě Linux a GIMP) nevyhovují svému účelu. To je ovšem nehorázná lež, a vy to víte. Kdyby nevyhovovaly svému účelu, nikdo by je nepoužíval ani dále nerozvíjel. To samé platí o vašich dalších poznámkách. Text formulujete tak, aby jste vzbudil dojem zasvěceného názoru, a zároveň manipulujete fakty a strukturou sdělení takovým způsobem, aby open source vyznělo negativně. Bohužel o open source a open source komunitách víte zjevně velmi málo (ale zřejmě něco málo víte o psychologii), a to co jste doposud předvedl nepřesahuje rozsah informací vyčtených z populárních médií. Vaše chování zde na fóru je rovněž přesně v souladu s astroturfingovými kampaněmi nejmenovaného subjektu. Buď jste troll který rád vyvolává flamewar (o čemž dle stylu vyjadřování pochybuji), nebo se nám tu vážně snažíte o astroturfing (stále více pravděpodobnější). Asi by bylo zajímavé proklepnout si vaši IP adresu.