Hlavní navigace

Názor k článku Vlastimil Ott: konec časopisu LinuxEXPRES byl nevyhnutelný od Pavel Císař - Ad 1. Netvrdil jsem, že musím nutně použít...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2007 0:02

    Pavel Císař
    Ad 1. Netvrdil jsem, že musím nutně použít Cčkové knihovny. O nativních implementacích v jiných jazycích jste nikdy neslyšel? Při práci s textem to ostatně není nic složitého napsat, takže knihoven pro práci s konfigurací (a logováním, a parametry atd.) je celá řada pro všechny jazyky.

    Ad 2.
    a. Žádný podklad pro své tvrzení že open source nemá zpětnou vazbu jste opět neuvedl.
    b. Stejně tak žádný podklad pro tvrzení že nedochází k "čištění trhu" jak tomu říkáte. Také bych se divil, kdyby jste to dokázal. Špatný software totiž nebude nikdo používat ani zadarmo. Špatný open source se pozná tak, že ho prostě nikdo nepoužívá, a on "umře". Podobně jako jakýkoliv jiný SW.
    c. Uvedením jediného problému s výměnou videokarty jste nijak nedokázal, že obecně vývojáři open source nevycházejí vstříc svým uživatelům, pouze jste zdokumentoval jeden problém. Určitě nebudu jediný, kdo dokáže uvést alespoň jeden případ kdy open source vývojáři obrazně řečeno proskakovali obručí, aby vyhověli požadavku třeba i jediného uživatele. A dle vědecké metody to zcela stačí na vyvrácení vašeho tvrzení.

    "Linux je na deskopu neprodejný po celou dobu své existence, a nic se neděje. Proč také? čištění trhu se nekoná."

    Tohle tvrzení opravdu nechápu. Já si např. většinu svých Linuxů kupuji (SuSE, Mandriva), a používám je především na desktopu. A jsem velmi spokojený zákazník. Nejsem sice spokojený naprosto se vším, ale vynaložených peněz v nejmenším nelituji (a nemusel bych platit), a mám pocit, že za své poctivě vydělané peníze jsem dostal adekvátní protihodnotu jak v produktech, tak ve službách.

    Ad 4. Nemohu posoudit, KConfig nepoužívám, nebo o tom alespoň nevím :)

    Ad 5. Tvrdil jsem, že pro *mě* je X11 ok. Mým potřebám většinou vyhovuje, a v těch vzácných případech kdy nevyhovuje, mám vždy k dispozici jiné řešení. Z pohledu spokojeného uživatele je mi putna, jestli je X11 technologická katastrofa či nikoliv.

    Ad terminály. Ano, máte pravdu že nové jednotné API by bylo asi fajn. Jsem si jist, že pokud bude *opravdu* potřeba, tak vznikne (jako vždy když se objeví dostatečná poptávka, je uspokojena, tak už to zkrátka chodí). Zřejmě ten okamžik dosud nenastal. A nebo i nastal, a já se zrovna díval jinam. Fakt nevím, neřešil jsem, ncurses a nadstavbové knihovny mi v těch několika případech kdy jsem to potřeboval plně vyhovovaly. Že to není moderní a in a neumí to venčit psa a vařit čaj ? To je mi fakt jedno, a nevidím důvod proč bych měl třeba i používat systém který by toto vše splňoval, když psa nemám, čaj si vařím sám a život mě poučil že moderní je pomíjivé. Používal bych ho jedině pokud by se používal snáze, ale i pak bych si čaj stále vařil sám. Možná takový systém již existuje, ale s tím stávajícím nejsem nespokojen natolik, abych pátral po něčem lepším.

    Proto také nechci Windows Vista, a svých XP Pro se nevzdám dokud to jen půjde. Vista mi nic užitečného nepřináší, a navíc je hnusná (prostě se mi nelíbí, chvíli jsem s tím dělal a nechci si na ně zvykat ani zkoumat kde je dnes zakopaný třistapadesátýprvní GUI dialog který zrovna potřebuji, mám důležitější věci na práci). Ze stejného důvodu upgraduju Linux jen když opravdu vidím, že mi to něco přinese (v průměru tak jednou za dva roky). Samozřejmě, že občas experimentuji s novinkami, ale na hlavních pracovních stanicích mám vždy jen ozkoušené a vyladěné systémy a sw.