Hlavní navigace

Názor k článku Vlastimil Ott: konec časopisu LinuxEXPRES byl nevyhnutelný od LO - Je otázka, k čemu ke nasazený server, když...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2007 2:03

    LO (neregistrovaný)
    Je otázka, k čemu ke nasazený server, když autorovi nevydělal. Ale vezměte v úvahu, že třeba Microsoft Jet je v každé instalaci Windows NT. Přesto to moc neznamená.

    Samozřejmě open source má vyšší procentuální nárůst. Když budete mít vlastní DB engine, který lesot používáte sám, a příští rok ho bude používat 10 lidí, tak váš produkt narostl meziročně o 1000%. A vy stejně dobře jako já víte, že business velkých dodavatelů DB narostl meziročně o desetinásobek celkového obratu na open source databázích. Ta čísla jsou prostě řádově jinde.

    Prvotní vývoj jste neplatili, tedy nelze na základě toho, že přežíváte, tvrdit něco o financování vývoje. Samozřejmě pokud děláte business, a uživí vás to, dobře tak. Nikdy jsem netvrdil, že v žádném konkrétním případě není možné vydělat peníze na open source. Bylo by to stejně nesmyslné, jako tvrdit, že placené aplikace jsou vždy kvalitní. Nicméně obecný trend je jasný: open source se nemůže uživit. Schválně si tipněte, jestli byste byli schopni napsat v roce 2000 svůj vlastní engine srovnatelný s Interbase, a zaplatit to stejným způsobem, jakým dnes platíte údržbu. Podle mě je to nepravděpodobné. Ono něco napsat vs udržovat, to má řádově jiné náklady.