Hlavní navigace

Vodovod: stihnete utéct?

13. 7. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na počátku byl stvořen rotační válec. Udělali do něj díru a povstala trubka. Užitečný nástroj nejen pro příležitostné násilí. Což takhle vzít trubek více a spojit je ve větší celek? Vznikla tak dlouhá dutá řada. Čekáte vyvrcholení příběhu? Poslouchejte a uslyšíte vodu tekoucí z poslední trubky. Buď pozdraven vodovod.

Vodovod je logickou hrou vydanou pod licencí GNU GPL. Příběh není zdaleka tak opředen mýty, jak by se mohlo z mého úvodu zdát. Vlastně žádný příběh tu není. Což by se mnohým čtenářům mohlo zdát podezřelé. Chtěl jej někdo skrýt, a proč? Nalezli bychom pouze hlavní myšlenku čí spíše cíl každé mise. Je více než prostý. Na obrazovce vidíme v horní části povrch zemský s domem a mužem. Muž se rozvážným krokem blíží k domovu. Jakmile do něj vstoupí, odstartuje proud vody. Voda postupuje směrem od domu skrze vámi již připravené potrubí. To musíte zakončit v levém dolním rohu, kde je nádrž. Podaří-li se vám to zavčasu, žádný problém a další kolo před vámi. Jestliže vás však proud někde zastihne, nezbývá než se podepsat do tabulky hi-score, pokud na ni vůbec máte, a vše znovu od prvních útrap.

vod1

Pěkně pořádku protečeme nyní skrz hlavní nabídku. V ní je vyobrazena patnáctka nejlepších svého oboru – vaše motivace do blížícího se souboje s přírodou. Pod položkou help se nacházejí stručná pravidla, bohužel v angličtině. Options skýtá přepnutí fullscreen, zapnutí/vypnutí mřížky, nastavení hlasitosti zvuků a hudby a také ovládání. To není nijak složité. Čtyři klávesy pro pohyb, jedna pro položení trubky a poslední na urychlení tekoucí vody pro případ, že jste dostatečně rychlí. Posledními tlačítky jsou exit a to, co nás zajímá nejvíce, start new game. Po odkliknutí této volby budete dotázáni na úroveň obtížnosti. Zvolíte si mezi beginner, toolman a master plumber. Liší se hlavně obodováním.

vod2

Zatímco na nejsnadnější získáváte pouhých sto bodů za splněný level, u vyššího je přidán bonus za zbývající trubky a u mastera jsou dokonce zbylé trubky násobeny dvěma. Jinak je bodování následovné: za trubku, kterou proteče voda, je dvacet bodů, v případě užití křížové trubky použité v obou směrech dokonce šedesát. Speciální tarify jsou pak u zpomalovací nádrže a jiných bonusových políček. Stavíte pomocí různě zakřivených trubek. Vodorovné, svislé, křížové a čtyři typy kolen. Pořadí dílů je náhodné a neměnné. Zpočátku to nevadí, ale pak musí hráč od prvního okamžiku vidět vizi konečného díla a stavět na přeskáčku. Proč? Odpověď je nasnadě. Trubek je omezené množství. Jejich odpočet vidíte v dolní části spolu se současným levelem a svými dosaženými body. Pořadí šesti nejbližších dílů je k nahlédnutí hned vedle.

Není již moc co dodat, tak se zmíním ještě o zpracování hry. Fakt, že je již staršího data, je bohužel znatelný. Grafika je velmi jednoduchá a příliš nás nepřekvapí. Zvuková stránka je na tom obdobně. Vlastně jsem ji po chvíli vypnul. Bublání vody a … – těžko popsat ten hlavní námět – mi nebyly blízké. Uvidíte, jak se zalíbí či nezalíbí vám. Každopádně na obranu zase podotknu, že Vodovod je hrou dynamickou. Rychlé reakce, mírně vyšší adrenalin a zapojení uvažování je fajn. Hratelnost i ovládání jsou na jedničku s hvězdičkou. Ovládání se libovolně změnit, ale nemyslím, že by k tomu byly důvody.

root_podpora

vod3

Co říci závěrem? Vodovod bych doporučil zejména nenáročným hráčům, kteří si chtějí prověřit své konstruktérské dovednosti. Pravidla nejsou náročná a jediná omezení budou ve vás samých. Chce to jen správný náhled a svižné reakce. Třeba se dostanete i do top patnáctky. Hodně štěstí při vašem snažení. Nechť vás voda nepřistihne nepřipravené. Veďte její směr trubkami až k cíli.

vod4

Instalace je stejně snadná jako princip hry, stačí si ze stránek vodovodu stáhnout archiv s Linux binary, rozbalit a spustit binárku vodovod. Pro nenasytné kompilátory jsou k dispozici samozřejmě zdrojové kódy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku