Hlavní navigace

Názor k článku VoIP komunikácia už nie je alternatíva, ale budúcnosť od Petr - 1. Ano zkoušel jsem trankovaný IAX i na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2009 8:24

    Petr (neregistrovaný)
    1. Ano zkoušel jsem trankovaný IAX i na 20 hovorech, na žádné zjevné potíže nenarazil, takže neměl nutnost měřit nějaké parametry. Fakt je, že možnost si snížit datový tok na polovoninu snad i za cenu zvýšené zátěže se může někdy hodit. Na druhou stranu, pokud z toho není zjevný prospěch, je asi dobré se tomu vyhnout.

    2. Stačí nesouhlasit s větou "U slušných VoIP opetrů exituje právě jeden bod vstupu do sítě." a mám IAX bez problému škálovatelný. Když nemám jeden bod vstupu nemám jeden bod of failure. Jde jen o to to udělat tak, aby to zákazníka neobtěžovalo, nebo nejlépe aby si toho vůbec nevšiml. Co takhle říct, že se bude přihlašovat na doménu ve tvaru id_zakaznika.moje_domena.cz a mám vyškálováno pomocí DNS serverů. Nejlepší samozřejmě je pokud zákazník údaje jako doménu nebude nikam zadávat, vše se nakonfiguruje automaticky. Jiné řešení je přeroutovávat, problém ale je že musím přeroutovávat ohromné množství dat, nikoli jen signalizaci. (Z adresy A přeroutuji vždy na sterisk C) Argument "u slušných VoIP operátorů" neberu, slušné je to co je jednoduché a funguje. Jistě by se dali vymyslet i jiné možnosti. Faktem ale je že cesta RTP streamů v SIPu se dá lépe naplánovat, může být tedy přímější.

    http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb05127&cd=76&typ=r
    3. Podle mne, garantovat se dá jedině smrt. Proč z pohledu zákona mohu používat VoIP vnitrostátně, ale mezistátně je to problém? Svého času měl O2 problémy s hovory do Mongolska a nebyl schopen to vyřešit ani přes opakované urgence. Buď tedy nepoužíval SS7 na celou trasu, čímž se dostal na úroveň VoIP operátora co podle vás porušuje zákon, když směruje hovory na Slovensko přes VoIP a nebo mu v tom SS7 nepomohlo. Jistě se najde více destinací s kterými má potíže, nikomu se to ale nechce za 40 Kč/min a více moc zkoušet :) Jistě je na zemi spousta destinací, kam se garantovaně dovolat vůbec nedá. A co říká český zákon na to, že pevné linky v Bagdádu poté co tam Amaričani začali dělat pořád téměř nefungují? Přijde mi to docela nechutné co se všechno český úředník nesnaží regulovat. I když jasně to má to určitě svou logiku i argumenty.