Hlavní navigace

Vojtěch Trefný: chtěli jsme to nandat Microsoftu

24. 11. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Rozhovor s Vojtěchem Trefným, předsedou Občanského sdružení Ubuntu pro Českou republiku. Proč a jak vlastně toto občanské sdružení vzniklo? Co je jeho cílem? Co je to Ubuntu do škol a proč se Mark Shuttleworth neobjevil v pořadu Na Plovárně? Nejen o tom jsme si povídali v našem rozhovoru.

Môžeš sa v krátkosti predstaviť?

Jmenuji se Vojtěch Trefný. Je mi 21 let a studuji na FJFI ČVUT v Praze, toho času ve druháku. Narodil jsem se a a pořád ještě bydlím v Praze. Mám dva rodiče, bratra a psa.

Ako si sa dostal k Linuxu?

No, to bude trochu složitější. Někdy v druháku na gymnáziu jsem se dostal na jaderku na akci pro středoškoláky jménem Fyzikální týden. Týden se tak trochu protáhl a výsledkem byly dva roky hraní si s gama zářením a nepřímo také linux, který mi byl prakticky vnucen Ing. Vojtěchem Svobodou, který na mé rádoby vědecké bádání dohlížel.

Aké boli začiatky?

Začínal jsem tak někdy v roce 2006 na SuSE (9.3 nebo 10.0, už nevím), ale pořád mi tam něco nefungovalo (třeba instalace, grafické prostředí a podobné drobnosti), tak jsem vyzkoušel několik dalších distribucí až teprve Ubuntu 6.06 se tvářilo docela funkčně.

Takže si šiel do Windows k Suse a potom Ubuntu?

Ano. Samozřejmě napřed všechno dualboot, ale postupně to nějak přerostlo k Linux-only (to už budou skoro dva roky).

A kedy prišiel okamih, že si sa začal v Ubuntu angažovať?

Jako první jsem objevil fórum a o pár měsících ptaní a poté, co jsem se v Ubuntu naučil „chodit“ jsem začal i pomáhat ostatním. Něco i na Wiki přidat a někdy na podzim roku 2006 (dalo by se to dohledat v historii fóra) si tehdejší admin fóra Jenda Vančura stěžoval na málo moderátorů fóra. Tou dobou už jsem měl pár set příspěvků, tak jsem nahodil (původně jen z legrace), že bych to vzal a už to bylo… :-)

Ako vzniklo združenie? Prečo? Kedy?

První myšlenka vznikla ještě dřív, než jsem se vůbec nějak začal o dění v Ubuntu zajímat. Přišel s tím zakladatel českého Ubuntu (celého ubuntu.cz ale i překladů) a dříve velmi aktivní člen Ondřej Surý (dnes zavalen pracovními a jinými povinnostmi). Pak ale ta myšlenka zase nějak upadla a vynořila se zase někdy začákem roku 2007. Chytlo se toho pár lidí – takoví ti „mladší“ a nadšenější (včetně mě) a rozhodlo se, že se to sdružení tedy vážně založí. Někdo začal psát stanovy, ale stejně to trvalo přes tři čtvrtě roku, než vůbec došlo k založení (úředně 31. října 2007, ale ustavující schůze byla až v prosinci). Zakládajících členů bylo 12.

Prečo združenie? Nestačili aktivity na fóre a preklady anglických príručiek?

Sdružení vzniklo hlavně ze dvou důvodů. Prvním byly peníze (ty prostě hýbou světem a svět svobodného softwaru není výjimka). Na různé projekty byly a jsou potřeba peníze, sice ne moc, ale nějaké přeci jen. A sdružení se pro tohle hodilo. Ne každý svěří peníze nějakému Honzovi Novákovi, kterého zná navíc jen přes internet, ale sdružení třeba ano. Druhým důvodem bylo/je lepší pozice při jednání s úřady (to jsme ještě nezkoušeli) a firmami (to už se osvědčilo). Pak tu je ještě třetí „neoficiální“ důvod. Nemálo z nás se domnívalo (já také), že založíme sdružení a nějakým kouzlem to Microsoftu nandáme.

Aké rôzne projekty sa zatiaľ podarili?

Moc toho není, ale něco se najde. Za prvé je tu příručka (spíš taková informační brožura wiki.ubuntu.cz/Pří­ručka, kterou jsme úspěšně stvořili a sehnali i profesionálního grafika, takže vypadá velmi dobře. Nechali jsme vytisknout tisíc kusů a pokud se ukáže, že to bylo k něčemu dobré, tak do budoucna na různé akce necháme udělat další.

Pak je tu stále probíhající pokus s názvem „Ubuntu do škol“. Tedy snaha „procpat“ Ubuntu do školství. Bohužel se nám stále nedaří sehnat školu ochotnou k tomu Ubuntu aspoň vyzkoušet. Už to na jednom pražském gymnáziu vypadalo nadějně, ale nakonec z toho bohužel nic nebylo…

Pak je tu ještě CD/DVD – Ubuntu CZ – takový malý klon Ubuntu (lokalizační derivát) s přidanou plnou lokalizací do češtiny (asi i slovenštiny) + nějaké drobnosti. Rozhodně se nejedná o žádný další derivát. Slouží hlavně pro „interní“ účely. Plánujeme (do trochu vzdálenější budoucnosti) nechat si lisovat vlastní CD a v tom případě by bylo krajně nevhodné používat ISO obraz, který ani neobsahuje plnou lokalizaci…

Ve fázi příprav jsou také české videonávody k Ubuntu podle vzoru anglicky mluvených screencastů (screencasts.u­buntu.com). Začátkem příštího roku by se měly objevit na video.ubuntu.cz (tam zatím ještě nic není). Kvůli úspěšné knize o Ubuntu od CPressu trochu zapadla naše příručka sestavená z návodů z Wiki (wiki.ubuntu.cz/U­živatelská příručka).

České Ubuntu logicky závisí na Canonical. Aký je medzi nimi vzťah? Podporuje neako združenie? Napríklad finančne?

No, nedá se říct, že bysme na něm záviseli (tedy nebýt Canonnicalu, není ani Ubuntu…). Vztah není prakticky žádný a peníze nám taky žádné nedává (škoda, ale nedává je žádné „místní“ organizaci nikde na světě). Canonical a mezinárodní komunita oficiálně podporují místní komunity. Patří sem třeba webhosting pro „národní“ stránky ubuntu a fóra (ten ale nevyužíváme), posílání cédéček (narozdíl od jednotlivců můžeme přes ShipIt žádat až několik set CD třeba na různé akce jako LinuxExpo a dostáváme i automaticky při každém vydání nové verze. To je nějakých 400 kusů každý půl rok).

CD poštou to bol veľký hit. Ešte stále funguje? Ako sa môžu prihlásiť záujemcovia, ktorí chcú mať originálne CD s logom Ubuntu?

Tak ShipIt pořád funguje, ale to je pořád nějakých pět týdnů dodání… (a teď zpřísnili politiku, takže jde objednat jen jedno CD). Přímo sdružení CD jednotlivcům nerozesílá. To by bylo příliš drahé a vybírat poštovné zase příliš nepraktické. CD tedy posíláme jen ve větším počtu na různé akce, nebo třeba do firem, škol… (když mě, nebo sdružení někdo napíše nebo se ozve na fóru). Jinak lisovaná CD má k dispozici hodně lokálních distributorů wiki.ubuntu.cz/Lo­kální distributoři CD, takže není problém se k nim dostat. Ale nejvíc se opravdu rozdá na akcích jako LinuxExpo a podobné…

Späť ku Canonical. Mark Shuttleworth (zakladateľ a finančný donor Ubuntu) navštívil ČR vrámci Ubuntu Developer Summit. Viem že ste presadzovali aby bol s ním rozhovor v „Plovárne s Markom Ebenom“. Ako to dopadlo?

To s tou televizí napadlo někoho na fóru a „Plovárna“ je opravdu vynikající a kvalitní pořad. Navíc Mark Shuttleworth není jen „nějaký linuxák“, ale i veleúspěšný podnikatel a vesmírný turista. Bohužel to nedopadlo nijak. Když jsme to zkoušeli oficiální cestou (přes mail české televize pro přání, stížnosti atd.) tak nám nikdo neodpověděl. A i když jsme později získali jednoho linuxáka „uvnitř televize“, který navíc Marka Ebena trochu znal, tak se to přesto nepodařilo. Částečně z nezájmu televize a částečně z nedostatku času uskutečnit.

GNU/Linux puristi Ubuntu vytýkajú že veľmi povoľuje properiálne sw a ovládače. Aký máš názor ty?

Bez toho to prostě nejde, pokud se má GNU/Linux víc přiblížit i „běžným uživatelům“, je to nutnost. Svobodný software je důležitá věc, ale vysvětluj to někomu, kdo je právem „na ty pitomý linuxy“ naštvanej, protože mu nejde přehrát film, nebo nepřipojí se na net, protože jeho wifi karta potřebuje nesvobodný firmware. Myslím, že tak jak je to v Ubuntu teď, je docela rozumné řešení, ale je důležité dát uživatelům možnost dovědět se, proč je „podle nás“ proprietální sofware, ovladače, nesvobodné kodeky atd. to špatné, a ukázat jiné cesty a možnosti.

Aké iné cesty a možnosti?

No u toho hardwaru a ovladačů ani ne. Spíš u multimédií a softwaru.

Kde všade Ubuntu nájdeme? Aké distribúcie existujú a kde? Všeobecne sa vie o základných (U|Ku|E)buntu, Google má ohnutú verziu Google Ubuntu. Čo ešte?

No, s popularitou Ubuntu se derivátů vyrojilo strašně moc… Ubuntu (Canonical) na to má vlastí docela dobré dělení. Jsou tu oficiální deriváty vyvíjené (sponzorované) přímo Canonicalem. To je Kubuntu a Edubuntu (nově Ubuntu Education Edition) a Ubuntu Server. Pak jsou tzv. „uznané“ deriváty jedná se o deriváty, které „jsou k něčemu“ (o tom rozhoduje Canonical) a nějak významně ubuntu prospívají, to je Xubuntu, Gobuntu (zaměřené na svobodný software, vývoj byl ukončen v dubnu 2008), Ubuntu Studio a Mythbuntu. Pak jsou ještě lokalizační deriváty, což je Ubuntu přizpůsobené nějakému jazykovému nebo kulturnímu prostředí, těch je hodně, namátkou Baltix (pobaltské státy, hlavně Litva a Lotyšssko), Kiwi (Maďarsko a Rumunsko), Ubuntu Nordic (Norsko, Finsko, Švédsko). No a pak jsou tu ty ostatní, které žijí vlastním životem. Canonical se o ně nezajímá a jejich vztah k Ubuntu je podobný jako vztah Ubuntu k Debianu. Sem patří třeba populární Linux Mint nebo třeba i slovenské Greenie. ještě odkaz: www.ubuntu.com/pro­ducts/whatisu­buntu/derivati­ves

Stránka Ubuntu.cz trpí výpadkami. Prečo?

A jéje… Semtam se prostě něco pokazí úplně samo. Zvláště Drupal a SMF občas trpí zcela náhodnými nezdokumentovanými vlastnostmi. A protože lidé spravující náš server to dělají ve svém volném čase, tak je někdy problém sehnat je včas… Server je také tak trochu postarší a větší nápor ne vždy stíhá…

Kto navrhuje grafický design Ubuntu?

O design se zas tolik nazajímám, takže tam jména neznám. Ale za vším stojí Artwork Team wiki.ubuntu.com/Ar­twork

Ako sa predáva kniha?

Velmi dobře. CPress měl vyprodáno už někdy před měsícem.

root_podpora

Ako si sa k tomu dostal? Ako fungovala spolupráca s ostatnými autormi? Kto je tým hlavným?

Nápad to byl Ivana Bíbra, chtěl připravit o Ubuntu podobnou knihu jako dělá o Mandrivě. U nás sháněl někoho, kdo by tu knihu sepsal. Nakonec se domluvil s Jakubem Luckým, dříve velmi aktivním členem naší komunity. Ten ji opravdu asi během dvou měsíců připravil. To bylo na podzim roku 2007. Vydání se tolik protáhlo, protože výsledek musel Ivan s pár dalšími lidmi prakticky od základu přepsat… Já jsem na té knize vlastně nedělal skoro nic. Oficiálně jsem dělal odbornou korekturu, tedy přečetl jsem párkrát každou kapitolu a opravil pár těch chybiček. Také jsme se podíleli na jejím prodeji a přes sdružení jsme prodali cca. padesát kusů a vydělali tak nějaké peníze na budoucí projekty.

Byl pro vás článek přínosný?