Hlavní navigace

Názor k článku Vojtěch Trefný: chtěli jsme to nandat Microsoftu od freshmouse - Byl to běžný hardware ze supermarketu, koupený asi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2008 11:53

    freshmouse (neregistrovaný)
    Byl to běžný hardware ze supermarketu, koupený asi dva roky před tou instalací XP (hádám)...

    Nepopírám, že i přesto se s HW obecně kamarádily nesrovnatelně víc jak GNU/Linux, ale rozhodně jsem od nikoho osobně neslyšel, že by to byla až taková lahoda, jak si čtu v diskuzích... S XP byla miliarda problémů, ale i tak byly (opakuji: byly) patrně nejkomplexnějším prostředím, a proto se tolik rozšířily.

    Dnes je ale situace jiná. Visty jsou mnohem dotaženější, co se týče GUI (mohu-li soudit, pracoval jsem s nimi jen chvilku), ale podle mě jsou tu alespoň dvě prostředí, co jsou lepší.

    Musím ale říct, že nějaký Linux (resp. GNU/Linux) mě až tak moc nebere. Je to pro mě jen nějaké jádro s pár nástroji. Jenže od toho jsem já docela odstíněn, protože já používám grafické uživatelské prostředí, takže kdyby mi tam někdo dal místo GNU/Linuxu třeba BSD, tak to ani nepoznám (v terminálu pracuju jen když potřebuju vzdáleně spravovat nějaký stroj, což se stává málokdy).

    Používám běžné aplikace; webový prohlížeč (Epiphany), správce pošty (Evolution), textový editor (Gedit), přehrávač hudby (Rhythmbox) a filmů (Totem), správce souborů (Nautilus)... Je tedy jasné, že tíhnu ke GNOME, možná k OS X (nikdy jsem jej nepoužil, znám jej jen z obrázků). Viz gnome-cesko.cz, z toho je moje láska ke GNOME myslím cítit. :-)