Hlavní navigace

Volejte přes internet s Gizmo

19. 6. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Telefonování přes internet je levné, jednoduché, pohodlné a dostupné. Je tedy docela pochopitelné, že v posledních letech zažívá nebývalý boom. Rozšířený Skype ale nevyhovuje všem a uživatelé volají po otevřenější alternativě. Často se ptají: „Co tedy máme používat?” Odpověď by mohla znít: „Třeba Gizmo!”

Chceme kvalitu!

Jsou to téměř dva roky, co jsme zveřejnili článek 10 důvodů proč nepoužívat Skype. V něm jsme poukázali na největší nevýhody tohoto rozšířeného klienta (a sítě) pro telefonování po internetu. Článek rozpoutal velmi bouřlivou diskusi a objevila se řada pozitivních i negativních reakcí.

Ze strany odpůrců i příznivců Skype se ozývalo mnoho velmi podobných hlasů, které se ptaly po alternativě. „Co tedy máme použít?” „Ukažte nám stejně dobrou alternativu.„ Tak a podobně zněly některé hlasy.

Je jasné, že Skype zaujal uživatele především svou jednoduchostí, bezproblémovým použitím a orientací na běžného uživatele. Žádné složité konfigurace, jednoduchá instalace, hladký provoz. To jsou hlavní devizy tohoto velmi populárního klienta. Není však jediný, kdo něco podobného nabízí.

Pomiňme proto nyní všechny ideologické potíže a ukažme si, že „nejen Skype živ je internetový telefonista”. Podobné služby nabízí například také SIP klient Gizmo.

Co tedy chceme?

Už jsme si naznačili, co od „jednoduchého telefonovátka” vyžaduje Běžný Franta Uživatel. Jsou to v zásadě následující čtyři vlastnosti:

  1. jednoduchá instalace
  2. jednoduchá konfigurace (nejlépe žádná)
  3. jednoduchá obsluha
  4. bezproblémový provoz

Vše by se tedy dalo shrnout do jednoho hesla „kliknu a volám”. Je jasné, že na složité konfigurace ústředen asi nikoho nenalákáte, a tak je potřeba jít právě naznačenou cestou. Gizmo se snaží uživateli vyhovět.

Gizmo zblízka

Gizmo je software, který vyvíjí společnost SIPPhone. Jedná se o snadno obsluhovatelný program velmi podobný dnes již klasickému Skype. Je možno s ním komunikovat jak hlasově, tak i textově s lidmi, kteří mají nainstalován nejen Gizmo.

To je jedna z věcí, která vás pravděpodobně zaujme hned na začátku. Gizmo totiž není zaměřen na svou vlastní síť, ale podporuje více různých protokolů a můžeme jej tedy směle zařadit do kategorie multiprotokolových IM klientů.

Pro klasické hovory (Gizmo-to-Gizmo) je používán standardní protokol Session Initiation Protocol, čili SIP. Ten využívá také řada českých VoIP operátorů a pro jeho obsluhu můžeme využít také velkou řadu jiných programů nebo hardwarových telefonů.

Naopak pokud hodláte komunikovat s pomocí psaného textu, Gizmo využije opět standardní Jabber protokol a komunikovat budete skrze běžný Jabber server umístěný u provozovatele.

To ovšem není zdaleka všechno. Oběma zmíněnými přístupy lze samozřejmě navázat spojení s „cizími” sítěmi. Můžete tak volat kolegům u jiných SIP operátorů nebo psát lidem na Jabber serverech po celém světě. V tom případě bude vaše Jabber ID vypadat takto: jméno@chat.giz­moproject.com

Kromě SIP a Jabberu zvládá Gizmo také komunikaci s dalšími třemi důležitými sítěmi: Yahoo Messenger, Windows Live (dříve MSN) a Google Talk. Poslední jmenovaný je velmi zajímavý pro nás linuxáky, kteří si jinak originální GT software stáhnout nemohou. Do budoucna je totiž plánovaná také podpora hlasové komunikace s uživateli Talku.

Další „drobnosti”

Zmínil jsem to hlavní – tedy telefonování a psaní. Nedávno však vyšla nová verze 3.0, která nabízí řadu skutečně zajímavých novinek. Dočkali jsme se jí i na Linuxu, takže si je můžeme užít s plnou parádou.

Objevily se přenosy souborů, které fungují nejen s Gizmem, ale používají opět standardní Jabber protokol, čili můžete data vyměňovat i mezi ostatními uživateli Jabbera.

Přibyla také možnost nahrávat si hovory nebo používat hlasovou schránku. Ta je k dispozici zdarma a funguje podobně jako například hlasové schránky mobilních operátorů. Nahrajete si uvítací zprávu a volající může „po pípnutí zanechat vzkaz”.

Poslední důležitou věcí, o které se zmíním, jsou konferenční hovory. Je možno velmi jednoduše sdružovat lidi do konference a komunikovat hlasem se všemi najednou. Ostatní účastníci nemusejí být ani uživateli Gizma, připojit můžete lidi z dalších SIP sítí nebo třeba z pevné linky.

Nenapínej a dávej!

Dobře, už vás nebudu dále napínat a jdeme společně stahovat, instalovat a telefonovat. Pro stažení navštivte web projektu, případně rovnou sekci Download. Tady naleznete odkazy pro stažení.

Gizmo je k dispozici pro MS Windows, Mac OS X, Linux, Symbian (chytré telefony) a internetový tablet Nokia N800. Všechny verze aplikace jsou k dispozici zdarma, ale jsou šířeny jako freeware. Pokud byste tedy chtěli zdrojové kódy, budete mít smůlu.

Pokud sáhnete po linuxové variantě, budou vám v současné době nabídnuty čtyři balíčky – pro Linspire, pro Debian, pro RPM distribuce a univerzální tarball. Požadavky nejsou nijak přísné a potřebovat budete jen GTK+ 2.6, GConf2, libstdc++ v5 a ALSA.

Já jsem sáhl po univerzálním .tgz balíku, který má 10 MB. Ten jsem rozbalil v domovském adresáři a spustil. Přivítalo mě malé okno, ve kterém jsem měl možnost se přihlásit nebo rovnou založit nový účet.

Gizmo1

Tato akce je velmi jednoduchá, zadáte několik údajů, opíšete kód z obrázku a je to. Následuje samotné spuštění programu a přihlášení do sítě.

Haló! Je tam někdo?

Okno je už na první pohled povědomé, je podobné Skype a řešeno je jednoduše a přehledně. V horní části najdeme klasické menu, následuje kolonka pro vkládání čísel, pak hlavní informační část a dole ovládací ikony a stavový řádek.

Záložkami v informační části pak můžeme přepínat mezi pohledy. Home zobrazuje informace o našem účtu, volném kreditu, zmeškaných hovorech a podobně. Phonebook obsahuje seznam vašich kontaktů, ty je možno třídit do skupin a je u nich zobrazen status a případně obrázek. Následuje záložka Calls, které zobrazuje zmeškané, přijaté, nebo uskutečněné hovory. Předposlední záložka umožňuje jednoduše sestavovat konferenční hovory a na úplném konci je Dialpad s klasickým telefonním číselníkem.

Gizmo2

Upozorním vás ještě na zajímavou informaci ve stavovém řádku. Jedná se o malý graf podobný tomu, kterým ukazuje sílu signálu vás mobilní telefon. Program sám kontroluje kvalitu vašeho připojení k internetu a dokáže vás stále informovat o tom, jak kvalitní budou hovory.

Program se ovládá podle očekávání, stačí si přidat kontakty a už můžeme směle volat nebo psát. Funguje i změna statusu, využít můžete klasickou sadu od Dostupný přes Neobtěžovat až po Neviditelný.

S Gizmem je samozřejmě možné telefonovat i na běžné telefony, při založení nového účtu získáte kredit 0,25 USD určený pro vyzkoušení služeb. Ceny jsou velmi příznivé a pohybují se v řádech centů za minutu hovoru po celém světě.

Gizmo3

Asi vás bude zajímat především, jak je to s hovory. Mám pro vás dobrou zprávu: Skvěle! Kontakt je navazován téměř okamžitě, na nic se nečeká. Zvuk je nad očekávání kvalitní, nedochází k žádným výpadkům ani jiným problémům. V tomto ohledu je zvuk (u mě) řádově kvalitnější než na Skype. Datový tok se při tom během hovoru pohybuje okolo 7 KB/s a procesor (800 MHz) byl zatížen jen asi na 20 %. V porovnání se Skype tedy opět vycházejí příznivější hodnoty.

root_podpora

Jedním slovem hezké

Projekt Gizmo mě velmi překvapil několika svými vlastnostmi:

  • jednoduchou obsluhou
  • podporou standardů
  • kvalitou zvuku
  • podporou ostatních sítí

Díky standardům, které Gizmo maximálně využívá (kromě podpory Yahoo a Windows Live), odpadají nepříjemné problémy s uzavřenými protokoly a nemožností volby používaného programu. Pro obsluhu zmíněných sítí můžete samozřejmě využít i zcela jiné aplikace, Gizmo vám ale vše servíruje v uhlazené podobě, kde stačí opravdu jen kliknout.

Líbí se vám Gizmo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.