Hlavní navigace

Názor k článku Vyčistěte si Debian: pryč s nepotřebnými balíčky a dalším nepořádkem od anonym - No rozhodně taktéž nemůžu říct, že by váš...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2012 9:14

    bez přezdívky

    No rozhodně taktéž nemůžu říct, že by váš příspěvek byl nezajímavý.

    1) Algoritmus řešení problému.
    No, popravdě řečeno, na "howto" jsem pozapomněl - když si vzpomenu, tak hledám i ty :3. Pokud jde o ty procenta; asi chci moc složité věci (jako je vytváření NTFS symlinků v Linuxu).

    Nepřátelství Linuxu k uživatelům - no, musím zahanbeně říct, že máte naprostou pravdu a že už dávno jsem toto vypustil z hlavy. Byly časy, kdy jsem říkal, že "Linux je vhodný buď pro lidi, co chtějí základ (tj. internet, skype, OO) (a pak se nehrabou v systému - takový jsem nainstaloval doma na jeden starý notebook, který by dnešní Windows nerozdýchal) a pak až pro ty, co se rádi hrabou ve věcech a/nebo chtějí znát věci do hloubky a/nebo jsou ochotni nad tím strávit spousty času" a aniž bych si to všiml, změnil jsem to na "Linux je nepřátelský k uživatelům".

    Takže vlastně na tomhle bychom se shodli - Linux umožňuje spousty nastavení do hloubky, problém je prostě v tom, když nemám čas se v tom vrtat. Bohužel, je to často, takže bych se měl opravit, že není moc vhodný pro mě; ve Windows jsem si zvykl, že spousty věcí prostě fungují a mohu je případně lehce nastavit ke svým potřebám.

    Na druhou stranu je potřeba přidat: pokud to jde. S tímto taky s vámi souhlasím, též mě občas rozčiluje, že ve Windows si toho tolik člověk nenastaví a nejsou tu takové možnosti. Přesto ale ve výsledku se mi ve Windows pracuje poněkud rychleji...

    Příklad s tou tiskárnou: no toto nastavení je to, co mě vyhovuje; mám tam seznam protokolů, co neznám vygooglím, zaškrtnu co chci, kliknu na ok a mám to nastavené. V Linuxu bych nad tím strávil více času hledáním konfiguračního souboru/souborů, nastavením, restart služby apod. Opět se ale s vámi shoduji, že to umožňuje hrabat se v nastavení lidem, kteří udělají přesně to, co jste popsal. A pak to (např. doma) musím(e) řešit. (Mj. z těchto důvodů jsem si velmi oblíbil sudo - můžu uživatelům nastavit, co mohou a co ne dost detailním způsobem a přizpůsobit to jejich znalostem a potřebám.)

    Popravdě řečeno podle mého názoru by bylo nejlepší, kdyby se to spojilo. Konfigurace by byla Linux-like, ale existoval by k tomu i GUI nástroj, dalo by se říct editor tohoto konfiguráku plus případně nějaké ty Wizardy. (O ne příliš velké reálnosti jsem srozuměn.)

    Odbornost a úroveň fór - to je taky pravda.

    Ad projíždění textu - ok, díky za info :). (Lepší než "'a' jako 'insert'" když mě učil jeden spolužák vim :3.)

    (Mimochodem, pokud budete považovat za vhodné napsat ještě nějakou odpověď, chtěl bych upozornit, že brzy jedu pryč, takže nejspíš už odpovím až za víc, jak týden a půl.)