Hlavní navigace

Názor k článku Vyčistěte si Debian: pryč s nepotřebnými balíčky a dalším nepořádkem od JMarek - Otázka: fakt chcete jít ke kořenu věci? A...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2012 11:33

    JMarek

    Otázka: fakt chcete jít ke kořenu věci? A jak moc ke kořenu? Pro většinu lidí je počítač prostě pracovní nástroj, případně stroj na zábavu. A ke kořenu věci rozhodně jít nechtějí. Podobně nechtějí být automechaniky aby mohli řídit auto, elektroniky aby mohli používat BluRay player, nebo elektrotechniky aby mohli používat žehličku. A kupodivu ani profesionální řidič není automechanik, nejvýš "power user".

    Chci jít ke kořenu věci, protože já jsem automechanik. Já opravuju druhým auta a sám samozřejmě taky auto používám. A na autech s Windows mě štve, že se mi opravujou opravdu hodně špatně, viz moje předchozí nářky o kryptičnosti chybových hlášek (případně jejich totální absenci) a možnosti opravy aut, které jsou po nějaké větší "bouračce" (napadení agresivním virem, selhání nějakého ovladače nebo podobně).

    Řidiči si sice do aut nemontují hranaté volanty, ale přesto někteří chtějí do auta namontovat např. volant od firmy momo, nebo něco pohodlnějšího obšitého kůží - protože např. jezdí víc, než uživatel, pro kterého automobilka auto vymyslela, nebo to auto chtějí mít hezčí, rychlejší, výkonnější - to už samozřejmě nemluvím o volantu. Je mi jasné, že existuje tunning a tuzzing, ale to už je asi nad rámec diskuse.

    Pokud mě navedete na způsob, jak ve Windows jednoduše řešit problémy, budu Vám vděčný. Taky by mě zajímalo, jak dokážu jednoduchým způsobem rozluštit ty hlášky typu "Tohle by BFU jako jsi ty nemělo vůbec zajímat, zašli to výrobci a zapomeň na to".

    Linux je možná pro hračičky, ale každopádně řešení problému většinou spočívá v důkladném přečtení chybové hlášky a krátkém zamyšlení. Protože v chybové hlášce je povětšinou obsaženo, od jakého je programu nebo případně ovladače a co se nepodařilo při jaké operaci. Když už nevím kudy kam, mám možnost pustit strace a vidím, kde program hledá které knihovny, zda je našel, které konfiguráky a kde otvíral, jestli se mu to povedlo... Ale vidím velmi podrobně, co se při běhu programu děje a kde se co pokazilo. Tenhle vhled do systému Windows prostě nemám a je otázka, zda je vůbec možný.

    Celkově bych to shrnul asi takto: Linux má stejně jako další UNIX-like sytémy UNIX-ovou filozofii, je stavěn "odspodu nahoru", takže jsou zde jasné vrstvy (jako jádro, knihovny a programy) a je stavěn tak, aby šel dobře opravit. Pokud jej však chce někdo opravit, tlačí jej k tomu, aby dost důkladně porozuměl podstatě věci, ale pak si může být jistý, že jednou něco nastaví a ono to tak bude fungovat dále a to naprosto spolehlivě a když to fungovat z nějakého důvodu přestane, dostanu vcelku podrobný rozbor, proč. Navíc si můžu vybrat, zda potřebuju grafické rozhraní, nebo se spokojím s CLI (to dneska už, kupodivu, pochopil i MS).
    Windowsy jsou však navrženy tak, aby byly rychlé za cenu menší bezpečnosti (spojení jádra a knihoven, teď už se to začíná pomalu oddělovat, tedy domnívám se), o uživateli se předpokládá, že nic extra neumí a moc tomu nerozumí, takže ho nikam moc nepustíme... Ale co my, opraváři, správci? Jaká školení musím absolvovat, abych se ve Windows vyznal stejně jako v Linuxu?