Hlavní navigace

Názor k článku Výkon databáze na různých souborových systémech od Pavel Stěhule - Režie FS bude pár procent - to nestojí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2015 11:20

    Pavel Stěhule

    Režie FS bude pár procent - to nestojí za další kód, který samozřejmě může obsahovat další chyby (a to i bezpečnostní). U open source je docela dost dobře možné se spolehnout na bezpečnost základních komponent - taková Ext4 je prolezlá experty na bezpečnost skrz naskrz.

    Navíc pro RAW musíte mít hromadu dalších nástrojů pro administraci - a i lidi, kteří by tu administraci dělali - porovnejte náročnost administrace Postgresu a Informixu.

    Když už by se měl optimalizovat FS, tak proč ne správa virtuální paměti nebo scheduler, což jsou komponenty, které mají také podstatný vliv na výkon. Jsou určité hranice, za které se nevyplatí jít. Získáte pár procent výkonu, který potřebuje promile uživatelů za cenu napsání a odladění několika tisíc kriticky důležitých řádek. Když potřebujete výkon, tak je jednoduší škálovat horizontálně - zvlášť o open source, kde typicky náklady na instanci jsou 0.