Hlavní navigace

Názor k článku Vylučuje se kapitalismus a open source? od LO - To si ale děláte srandu, že? Vlastník má...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 8. 2007 19:50

    LO (neregistrovaný)
    To si ale děláte srandu, že? Vlastník má firmu, a najímá lidi. Ovšem musí strpět existenci odborů, poskytovat jim informace, vyjednávat s nimi, na své vlastní náklady jim poskytovat prostory, hradit jim náklady na provoz a údržbu, a dokonce odborářům poskytnout náhradu mzdy po nezbyteně nutnou dobu, kdy se účastní odborové akce. Když si odboráři uspořádají schůzi, za peníze firmy, v prostorách firmy, tak jim za to ještě firma poskytne náhradu mzdy! Totéž v případě, kdy se rozjedou demonstrovat do Prahy.

    Odborům musí podnikatel také hlásit předpokládaný vývoj zaměstnanosti v podniku. Jinými slovy pokud někoho bude vyhazovat pro mizerné pracovní výsledky, musí to odborům říci. Dotyčný skoro-vyhozený pracovník si pak může šťastně založit vlastní odbory (ano, stává se to). Předsedu či místopředsedu odborů pak v podstatě nelze vyhodit, protože k jeho propuštění je třečba souhlas odborů (který k tomu on sám asi neudělí). Pěkný způsob, jak se stát nevyhoditelným.

    Zajímavé je i to, že odbory mohou vyjednávat podmínky i pro ne-členy odborů. Podotýkám, že práv odborů je ještě více. Opravdu si nemyslíte, že se nám něco celkem zásadně pokazilo? Ve firmě mají odbory skoro více práv, než její majitel.