Hlavní navigace

Názor k článku Vyrovnání s Microsoftem je prohnilé a plné skulin od Pavel Pleva - Vaše přesvědčení, že konkurence vždy zmizí, protože buď...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2004 10:33

    Pavel Pleva (neregistrovaný)

    Vaše přesvědčení, že konkurence vždy zmizí, protože buď jedna firma spolkne ostatní, nebo s ostatními uzavře kartelovou dohodu nesdílím. Ani důsledek, že to tedy spotřebitele vyjde vždy stejně - a pokud je více systémů, tak to vyjde dráž.
    1. Vždy se může objevit nová myšlenka, se kterou nějaký nadšenec může prorazit - ale musí existovat konkurence.
    2.Pokud existuje konkurence (byť se snahou uzavřít kartelové dohody, které se bude snažit stát stíhat), je to vždy lepší než monopol. Monopol zvýší ceny vždy, konkurence možná - i kdyby se snažila o kartel.
    3. Kartel se časem rozpadá a proto nelikviduje vývoj tak, jako monopol. Vzpomeňte si na socialistické monopoly. Vím, že v tom bylo i plánování. Ale JZD musela také plánovat a přesto mnohým trh obohatila.
    4. Ano, pokud je více systémů než jeden, tak možná v součtu zaplatí spotřebitel více Kč, než kdyby byl jeden. Ale v tom samém součtu je třeba do kladných položek započítat vývoj, který je mnohem rychlejší. Nedělejte si iluze, že by Vaše vývojové nástroje vypadaly tak, jak vypadají, kdyby MS nebyl ohrožen Linuxem.