Hlavní navigace

Vyšel Mir 1.0, Purism představil Librem Key

23. 9. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: NASA, podle licence: Public domain
Nvidia Turing v nouveau (dějství nulté), SDL2 v Ubuntu 18.10 s Vulkan, příručka LibreOffice 6.0, čipsety Intel zpět na 22 nanometrech, 10jádro od AMD, Samsung Evolution Kit 2018.

Vývoj grafického serveru Mir je dokončen

Po zhruba pěti a půl letech od ohlášení projektu konečně mohl Alan Griffiths z Canonicalu ohlásit vydání finální verze grafického serveru nové generace Mir. Za těch 5 let se svět hodně změnil, původní plány na Mir vzaly za své spolu s řadou ambicí Canonicalu: vzpomeňme zejména projekt Ubuntu Phone, jehož byl původní Mir spolu s desktopem Unity 8 klíčovou součástí. Ubuntu Phone i vlastní crowdfundingem financovaný smartphone od Canonicalu jsou jen vzpomínkou na neúspěšný, sic zajímavý projekt své doby (podobně můžeme rozjímat třeba nad Larrabee od Intelu).

Mir je ve své finální podobě de facto jednou z implementací Waylandu, resp. vrstvy, která používá Wayland jako svůj základ. Inu proč ne, je dobré, že Canonical neštěpil linuxovou komunitu více než je zdrávo (za Xka stačí jeden next-gen nástupce). Implementuje Wayland, cílí na IoT zařízení, ale používat jej můžeme i na desktopu, třeba relativně bezbolestně přímo v Ubuntu. Tým Miru připravil i mir-kiosk, plně funkční implementaci určenou pro kiosky, resp. s IoT související produkty.

Alan Griffiths mezi klíčovými vlastnostmi zmiňuje rychlost, otevřenost a bezpečnost Miru. Stejně jako tvůrci Waylandu, i on připomíná, že protokol X11 za desítky let zastaral, resp. nenaplňuje potřeby současné doby, mimo jiné v oblasti zabezpečení: každý program zde má vlastní spojení na Mir, které je bezpečné a robustní vůči útokům (tady se nechme překvapit, jak Wayland, případně Mir odolají v nejbližších letech). Programy, které dnes již s Waylandem počítají, mohou běžet na Miru a je jedno, zda jde o GTK3/4, Qt5 či SDL2.

Z hlediska vývoje je Mir k dispozici vývojářům na Ubuntu, Fedoře, Archu a brzy i na Debianu (další systémy budou jistě přibývat). V případě zájmu navštivte domovský web projektu.

Purism představil Librem Key

V květnu ohlásil Purism spolupráci s Nitrokey na USB založené PGP SmartCard. Po měsících prací je na světě Librem Key, což je OpenPGP smart card podporující až 4096bitové RSA klíče a až 512bitové ECC klíče.

Funkční jsou s jakýmkoli počítačem, na strojích Librem nabídnou něco navíc. Do budoucna bychom se mohli dočkat rozšíření funkčnosti Librem Key i na odemykání šifrovaných disků, odemykání obrazovek, detekci narušení během přepravy, automatické přihlašování uživatelů atd. Aktuálně Librem Key umí uchovávat GPG šifrovací/podepisovací klíče, klíče pro SSH či jednorázová hesla pro webové stránky či 2FA (dvoufaktorová autorizace). Kompletní přehled podporovaných zabezpečovacích technologií shrnuje produktová stránka. Cena je stanovena na 59 dolarů.

root_podpora

Librem Key
Autor: Purism

Librem Key

Začínají práce na podpoře GPU Nvidia Turing v nouveau

Jelikož konečně nastal moment, kdy se po několika kratších odkladech objevily nové grafické karty Nvidia GeForce řady RTX 2×xx na trhu, začínají se též snahy o implementaci jejich podpory do otevřeného ovladače novueau. Jako obvykle platí, že Nvidia sice nehází vývoji podpory aktivně klacky pod nohy, nicméně o nějaké velké podpoře se hovořit nedá, příjemným kompromisem je zaslání pár karet vývojářům, což v souvislosti s generací Turing znamená, že alespoň jeden nezávislý vývojář nouveau (Rhys Kidd) má nyní kartu této generace k dispozici. Může tak započít proces reverzního inženýrství.

S ohledem na to, jak stále více a více se vleče implementace podpory nových generací GPU do nouveau (už někdy od doby generace Maxwell / GeForce GTX 7×x), lze předpokládat, že letos s ničím zásadním nepočítejme, pravděpodobně pak bude utrpení provozovat generaci Turing i v roce 2019. V tuto chvíli jsou k dispozici první ranné patche implementující detekci GPU TU102 a TU104, detekci GDDR6 pamětí atd. Kdy Nvidia vydá firmwary řady Turing, které jsou pro novueau stěžejní, nelze odhadovat.

Krátce:

  • SDL2 v Ubuntu 18.10 podporuje / bude podporovat i Vulkan
  • Byla vydána Getting Started Guide pro LibreOffice 6.0.
  • Akcie Nvidie po vydání testů generace Turing klesly o 2.1 %. Jak dodává analytik Morgan Stanley, očekávání nárůstu oproti předchozím generacím bylo větší (což živila i sama Nvidia ve snaze získat co nejvíce předobjednávek těchto nových grafik).
  • Kvůli nedostatku výrobních kapacit na 14nm procesech (způsobeno jejich neuvolněním v důsledku nepřevedení řady produktů na dosud nedokončenou 10nm technologii) rozhodl Intel o návratu k 22nm výrobě některých čipsetů. Šuškanda říká, že tyto čipsety budou zčásti jen přeznačenou starší generací.
  • Toshiba a Western Digital slaví otevřené nové továrny Fab6 a vývojového centra v Yokkaichi (prefektura Mie, Japonsko). Ta bude vyhrazena na výrobu 3D/vrstvených NAND flash čipů.
  • Objevují se první detaily o 10jádrovém (20×HT procesoru AMD Ryzen 2800X, kterým AMD hodlá zase zavařit Intelu, konkrétně jeho 8jádrovému top modelu v dané třídě, Core i9–9900X.
  • UEFA chystá vlastní streamovací službu.
  • Kvůli kritice zákazníků Samsung přece jen vydal Evolution Kit 2018. Hardwarový upgrade, který de facto ze starší TV udělá monitor pro novou platformu (připomeňme: OS Tizen), je dle výrobce kompatibilní s FullHD modely z let 2012 až 2014 a UHD modely z let 2013 až 2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.