Hlavní navigace

Vyšla Fedora 29 s neměnným Silverblue a repozitářem Modularity

31. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vývojáři oznámili uvolnění nové verze distribuce Fedora, tentokrát s označením 29. Přináší čerstvý software, repozitář Modularity, neměnný základ systému Silverblue či vylepšenou podporu architektury ARM.

Téměř přesně 15 let od vydání Fedora Core 1 je tu oznámení o vydání Fedory 29. Ta přichází ve třech edicích: Workstation pro desktop, Server pro serverové nasazení a Atomic Host pro provoz v cloudovém prostředí. Dále existuje celá kolekce Spinů jako KDE, Mate, Cinnamon a další. Spiny s Xfce a LXQt se kvůli chybám mírně opozdí. Vedle toho existují i verze Labs pro hudebníky, astronomy, vědce a designéry, stahovat můžete také variantu pro platformy ARM, PowerPC a S390.

Nová Fedora je podle svých zásad postavena na nejčerstvějším software včetně týden starého linuxového jádra 4.19, které přineslo řadu novinek. Vedle toho přináší například Python 3.7, Perl 5.28, glibc 2.28, Golang 1.11 a MySQL 8. Na desktopu potěší nejnovější prostředí GNOME 3.30.

Velkou novinkou dostupnou ve všech variantách je Fedora Modularity, repozitář umožňující instalaci různých verzí balíčků napříč různými verzemi systému. Správce se tak může rozhodnout do starší verze Fedory doinstalovat novou verzi nástroje nebo naopak v nejčerstvější verzi systému použije ověřený starší balíček.

Od této verze je k dispozici také Fedora Silverblue, což je neměnný základ operačního systému, který nepochází z balíčků. Umožňuje jednodušeji testovat pevně daný základ prostředí a atomicky přecházet mezi jednotlivými verzemi. Nedávno o něm na blogu psal Jiří Eischmann.

Xfce povyšuje na verzi 4.13 kvůli přechod na GTK3, Wayland dostává počáteční podporu vzdáleného desktopu za použití PipeWire a XDG-Desktop-Portal. Dále přichází nová verze protokolu TLS 1.3, lepší podpora FPGA, podpora LUKS2 v instalátoru Anaconda, plná podpora specifikace FreeDesktop.org Boot Loader a další. Další podrobnosti naleznete na wiki projektu.

root_podpora

Fedora se tradičně hodně zaměřuje na desktopové uživatele, ale neopomíjí ani vývojáře a další tvůrce. Pokud používáte jednodeskové počítače s procesory ARM (ARMv7 a aarch64) jako Raspberry Pi, potěší vás podpora komprimovaného swapu v paměti pomocí ZRAM.

Stahovat můžete na webu getfedora.org nebo pomocí torrentů. Instalační médium vytvoříte pomocí nástroje Fedora Media Writer nebo můžete svou stávající instalaci běžným způsobem aktualizovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.