Hlavní navigace

Názor k článku Výsledky průzkumu: jak si vede Linux na desktopu? od anonym - No, v mém případě to bylo takto: - První...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2012 14:28

    bez přezdívky

    No, v mém případě to bylo takto:
    - První distribuce byl náhodný pokus "Mandrake". Byl jsem tehdy BFU, navíc bez internetu, a když jsem si objednával svůj první notebook, byla tato distribuce na Live CD poblíž v nabídce za 100, tak jsem to zkusil. Cca 30 minut, pak jsem šel zpět na Windows.
    - Moje další distribuce byla openSUSE od spolužáka. Pořád jsem byl BFU. Instalace trvala přes 2 hodiny (starý notebook 1GHz Celeron a 256MB RAM sdílená s grafikou) a prostředí bylo mnohem pomalejší, než tehdejší Windows XP SP2. Cca 2 hodiny používání, pak jsem šel zpět na rychlejší Windows. Navíc jsem nebyl schopný rozjet USB modem.
    - Později jsem se dostal k Ubuntu. To bylo na vysoké škole (Báňská, Ostrava), v prváku do nás hustili Bash a LaTeX. Tehdejší zkušenosti opět nebyly nejlepší - ještě jsem měl ten starý notebook, na němž byl docela pomalý. Později jsem si pořídil nový (1.6 GHz Dual Core, 1GB RAM) a nejela grafická akcelerace.
    - Zkoušel jsem Debian, ale v něm mi nefungovalo ani to, co v Ubuntu, tak jsem se vrátil.
    - V průběhu let jsem si na Ubuntu zvykl a začal používat i ve Virtual Boxu. Na desktopu jsem jej používal přerušovaně asi tak 2-3 roky.
    - Letos mi kdosi na Rootu doporučil openSUSE, tak jsem jej stáhl a nejprve zkusil nainstalovat do VirtualBoxu, než si jej nainstaluji na PC. Po 2 hodinách jsem to vzdal (po té době proběhla do cca 30%) a zatím čeká na disku, jestli se někdy dokopu jej zkusit.

    Takže k Ubuntu jsem se dostal díky škole. Zůstal jsem u něj proto, že je rychlejší, než ostatní distribuce, co jsem zkoušel (pozn.: zkoušel jsem jich více, než jsem uvedl výše, ale ty mě rychlostí a problémy s HW odradily tak rychle, že jsem to s nimi ani vážněji nezkoušel) a zvládá víc HW než tyto jiné distribuce. Takže u mě svou "popularitu" získal tím, že je jen lehce pomalejší, než Windows XP a funguje mi na tom nejvíc HW a proto, že nemám povahu, čas ani náladu zkoušet deset tisíc jiných dister, než si najdu to, co mi vyhovuje.

    Nakonec bych chtěl uvést, že poslední 2 roky jedu na Windows, poněvadž je rychlejší, údržba žere mnohem méně času a nastavení taktéž.

    Úplně nakonec dodávám, že když výše mluvím o rychlosti, mám na mysli systém jako celek (včetně prostředí - používám Gnome, občas Xfce) a rychlost práce na něm. Jinak jsem si plně vědom toho, že prakticky všechny moje negrafické programy jsou v Linuxu (nativně zkompilované, ne Wine) o cca 50 - 400% rychlejší.