Hlavní navigace

Výsledky průzkumu: Linux na desktopu (2013)

29. 8. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před týdnem jsme pro vás spustili průzkum, ve kterém jsme se ptali, jak jste na tom s Linuxem na desktopu. Nyní přinášíme vyhodnocení, ve kterém se dozvíte, které distribuce jsou nejpoužívanější, jak jsou linuxáci vzdělaní či jaké desktopové prostředí používají. Kolik je mezi linuxáky vlastně žen?

Kdo jsme?

Začneme demografickými údaji. Průzkum probíhal na Root.cz jeden týden a zúčastnilo se ho celkem 4745 respondentů. Z nich bylo 83 žen, což je z absolutního hlediska poměrně vysoké číslo, relativní hodnota už tak veselá není: linuxačky tvoří jen 1,75 % uživatelů. O to víc bychom si je měli hýčkat.

Dále jsme se vás ptali na váš věk. Jak se dalo čekat, největší skupinu tvoří linuxáci mezi 25 a 34 lety. Těch je téměř polovina (46,8 %). Naopak lidí nad čtyřicet je mezi linuxáky jen 16,2 % a nad padesátku jen 4 %. Neškodilo by mít mezi sebou víc starších a zkušenějších. Snad vyrostou ze současné generace.

Poslední „osobní“ otázkou jsme se ptali na vzdělání. Tam nás čekalo poměrně zajímavé překvapení ve skupině vysokoškoláků, kterých je v našem průzkumu více než polovina (54,3 %). Český statistický úřad uvádí v běžné populaci 14,6 % vysokoškoláků, takže jsme velmi vysoko nad průměrem. Navíc každý devatenáctý linuxák (5,35 %) má doktorát. Maturitu má drtivá většina (93,5 %) respondentů.

Nakonec nás také zajímalo, jak dlouho už používáte Linux. Tedy kolik je mezi námi nováčků a kolik naopak ostřílených harcovníků. Ukázalo se, že nováčků je skutečně poskrovnu – jen asi desetina (11,5 %) z vás používá Linux méně než dva roky. Naopak velká většina (70,8 %) ho používá déle než pět let. Čtvrtina (24,2 %) pak dokonce déle než deset let. Jsme prostě věrní a už jsme toho spolu zažili hodně.

My a Linux

Když potkáte cizího linuxáka, vždycky se ho nejdřív ptáte na distribuci. Je to stejně přirozené, jako se zeptat Vonta, zda volí Losnu nebo Mažňáka. Naštěstí se my kvůli odpovědi popereme jen zřídka. Co jste tedy vybrali?

Vítězství Ubuntu pravděpodobně nebude pro nikoho překvapením, používá ho 58,1 % uživatelů Linuxu. Na druhém místě je Debian, což je velmi blízký příbuzný dříve jmenovaného a používá ho 26,8 % z vás. Na třetím místě je Fedora s 16,9 %, za ní následuje Mint s podobným rozšířením u 16,3 % uživatelů. Těsně nad deset procent (10,1 %) se dostal už jen Arch Linux. Všechny distribuce shrnuje následující tabulka.

Ubuntu 58,1 %
Debian 26,8 %
Fedora 16,9 %
Mint 16,3 %
Arch 10,1 %
openSUSE 9,7 %
jiná 7,1 %
Gentoo 6,9 %
RHEL 3,8 %
Mageia 2,5 %
Slackware 2,3 %
Mandriva 2,2 %
Sabayon 1,4 %
PCLinuxOS 0,8 %
SLED 0,4 %

Ve zbytku tabulky nás snad už žádné překvapení nečeká. Vyčteme z ní ale například, že Mageia už má více uživatelů než Mandriva nebo že v poslední době často skloňovaný Sabayon používá v praxi jen velmi úzká skupina uživatelů. Volbu „jiná“ u distribuce zaškrtlo 7,1 % z vás. Celkem 57,9 % respondentů zvolilo ze seznamu jen jedinou distribuci.

Živé distribuce používá 89,8 % z vás, což není žádné překvapení. Možnost spustit systém z přenosného média je velmi užitečná a často využívaná. Podle našeho průzkumu je k tomu nejčastěji využíváno Ubuntu (26,2 %), za kterým je nedávno oživený Slax (15,3 %). Těsně za ním je specializovaný záchranný System Rescue CD (14,9 %) a ještě dál pak Parted Magic (9,3 %). Nad pět procent se dostal už jen kdysi velmi oblíbený Knoppix (6,6 %).

Souboj desktopových prostředí na první pohled vyhrálo KDE 4, které používá 28 % uživatelů Linuxu. Pokud se ale podíváme na všechny varianty a odnože Gnome (2, 3, MATE a Cinnamon) a spočítáme všechny uživatele, kteří vybrali alespoň jednu z nich, dojdeme k číslu 46,9 %. Xfce je v každém případě na třetím místě s 22,6 % a těsně v závěsu je Unity s 21,4 %. Bez desktopového prostředí se obejde 8 % z vás, stačí jim správce oken.

Náš hardware

Zajímavé také je, na jakém stroji svůj desktopový systém provozujete. Dnešní mobilní doba samozřejmě nahrává především notebookům, které používá 74,5 % z vás. Jen o něco méně (64 %) získaly stolní počítače. Poměrně hodně uživatelů (39,6 %) kombinuje obě varianty. Ne každému očividně vyhovuje každodenní práce ve stísněných mobilních podmínkách a mnozí si užívají luxusu „velkého počítače“.

Naopak netbooky jsou na ústupu a používá je jen 10,5 % uživatelů. Velký boom malých a levných zařízení byl velmi krátký a netbooky oslovily jen určitou část uživatelů. Ještě hůře je na tom koncept tablet PC, který využívá jen 1,6 % oslovených.

Z hlediska platforem jasně vítězí x86 s 97,6 %. Na procesoru z rodiny ARM provozuje svůj desktop jen 0,7 % linuxáků. Zjevně jde o platformu výbornou pro mobil či tablet, ale k velkým počítačům bude muset ještě dozrát. Ještě méně desktopů pak běží na PowerPC, jen 0,3 %. Naopak 1,3 % z vás uvedla jinou platformu. Podělte se v diskusi o nějaký zajímavý procesor, který používáte na desktopu.

Zajímavá je také otázka architektury, pro kterou je váš systém kompilován. Dobrou zprávou je, že čistě 32bitový systém používá jen 17,9 % dotázaných. Naopak 61,7 % už používá výhradně 64 bitů. Obě architektury pak kombinuje 20,4 % z vás. Přechod na 64 bitů tedy zdaleka není u konce, ale rozhodně zdárně probíhá.

Cloud 24 - tip 1

Jiný operační systém

Celkem 64,5 % linuxáků podle svého vyjádření používá ještě jiný operační systém kromě Linuxu. S ohromným náskokem zvítězila Windows, která používá 58,9 % uživatelů společně s Linuxem. Na druhém místě, ovšem s velkým odstupem, se umístil OS X od Apple (7,1 %) a za ním FreeBSD (2,7 %). Ostatní systémy mají dvě procenta či méně.

Jmenovitě jsou to: DOS (1,9 %), Solaris (1,5 %), OpenBSD (0,6 %) a NetBSD (0,2 %). Ještě jiný operační systém používají 2 % z vás.

Byl pro vás článek přínosný?