Hlavní navigace

Výsledky průzkumu mezi vývojáři: platy, technologie i množství kofeinu

13. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Wikimedia
Známý server Stack Overflow zveřejnil výsledky svého výzkumu mezi více než 26 000 programátory z celého světa. Ptal se na výši platu, programovací jazyky, operační systémy, ale třeba i na počty vypitých kofeinových nápojů. Z Česka se zúčastnilo 243 vývojářů, ze Slovenska pak 68. Podívejte se na podrobnosti.

Průzkumu se zúčastnilo 26 086 respondentů ze 157 zemí, vyplňovali odpovědi na celkem 45 otázek. Celkem 6800 se jich považuje za univerzální vývojáře, 1900 se specializuje na mobilní platformy a 1200 vyvíjí front-endy. Podívejte se na kompletní grafy s výsledky:

Průměrný věk vývojáře je 28,9 let a narodil se tedy v dubnu roku 1986. Nejmladší vývojáře obecně najdeme v rozvojových zemích, naopak v těch rozvinutých je průměrný věk vyšší. Indickým vývojářům je průměrně 25, těm v USA naopak přes 31.

Podle očekávání je mezi vývojáři výrazně více (92 %) mužů než žen a jen čtvrtina má delší než desetileté zkušenosti s profesionálním vývojem. Největší skupinu tvoří samouci, jen asi třetina studovala patřičný obor na vysoké škole.

Mezi nejpopulárnější technologie patří JavaScript, SQL, Java, C#, PHP, Python C++ a C. Nahoru se pak derou AngularJS a Node.js. Ještě o nich jistě uslyšíme. Podle používané technologie se pak odvíjí také výše platu. Nejlépe jsou placeni vývojáři Objective-C, Node.js, C# a C++. Obecně platí, že čím okrajovější a novější jazyk je, tím může vývojář žádat o vyšší plat.

Rozdíly jsou pochopitelně také mezi jednotlivými regiony. Zatímco v USA si ročně může vývojář výše jmenovaných jazyků přijít v přepočtu na více než 2,2 milionu korun (190 000 Kč měsíčně), v západní Evropě je to přibližně polovina, ve východní Evropě pak čtvrtina.

Palivem vývojáře je kofein, průměrně ho každý z nich vypije 2,2 hrnků. Ať už v podobě kávy, čaje či jiných kofeinových nápojů. V Norsku a Nizozemí to jsou v průměru více než tři hrnky, Švédsko a Finsko se k této hranici přibližují.

Vývojáři nejčastěji používají Windows (54,3 %), na druhém místě je pak OS X (21,5 %) a těsně za ním následuje Linux (20,5 %). Přestože se Linux dlouhodobě mezi uživateli na desktopu drží mírně nad jedním procentem, u vývojářů jde o velmi častou volbu. Mezi distribucemi vede s jasným přehledem Ubuntu.

Mezi verzovacími systémy vede jednoznačně Git, který používají dvě třetiny vývojářů, následuje SVN s jednou třetinou. Zajímavější ovšem je, že téměř 10 % vývojářů nepoužívá žádný verzovací systém. 

Pozitivní také je, že pro vývojáře je jejich práce koníčkem. Více než 70 % z nich tráví alespoň dvě hodiny týdně vývojem open-source nebo něčeho pro vlastní potěšení. Každý pátý pak týdně do podobných projektů vloží přes 10 hodin času. Průměr je pak velmi příjemných 7 hodin týdně.

root_podpora

Více naleznete i s grafy v samostatné galerii.

(Zdroj: Stack Overflow Developer Survey 2015)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.