Hlavní navigace

Názor k článku Vytvořte elektronickou knihu s eCub od Miloslav Ponkrác - EPUB je velmi neefektivní formát knihy a pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 7. 2011 10:26

    Miloslav Ponkrác

    EPUB je velmi neefektivní formát knihy a pro čtečky chce značný výkon.

    MOBI je daleko efektivnější a mnohem lépe optimalizovaný pro e-knihy

    EPUB v zásadě ani není formát, je to prostě zazipované HTML, které nijak neulehčuje čtečce práci s knihou. Zkuste si vzít zip a epub rozzipovat, okamžitě uvidíte „zdrojáky“.

    Upravit EPUB je směšně jednoduché, rozzipujete EPUB soubor, upravíte text, zase zazipujete a je to.

    Právě proto nepovažuji EPUB za vhodný formát pro čtečky. Chce od čtečky ukrutný procesorový výkon. Čtečka musí celý suobor rozbalit – dále interpretovat holé HTML po rozbalení, pak si do toho nasázet CSS styly. K tomu si ještě přečíst a nacachovat opf a ncx formát souboru. Zkrátka vlastně čtečka musí celou tu knihu vytvořit a držet mnoho v paměti. Chce to od čtečky ukrutný výkon a ukrutnou paměť – a věřím, že pár desítek MB EPUB soubor dost čteček položí.

    MOBI je optimalizovaný, není to syrový zdroják jako EPUB a umožňuje čtečce sáhnout jen po tom, co zrovna čtete. Informace jsou v MOBI uloženy tak, aby čtečka nemusela nejdříve projet celý soubor a nakešovat půlku z něho aby vůbec mohla první stránku zobrazit.

    Z tohoto hlediska, když jsem se o to zajímal by měl EPUB vyhynout. Amazon udělal dobře, že ho nevzal jako základ. Byť můj Kindle EPUB číst umí (jailbreak + fbreader), ale EPUB je debilně navržený formát.