Hlavní navigace

Názor k článku Výuka programování – nástroje pro ilustraci činnosti mikroprocesoru od JS - Podle me je znalost assembleru jako takova k...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2011 11:11

    JS (neregistrovaný)

    Podle me je znalost assembleru jako takova k nicemu. Ja soucasny x86 assembler neovladam, ale ovladam mainframe assembler (protoze ho potrebuji k praci) a sveho casu jsem ovladal assembler x86 (na 286) a assembler z80. A to prave ukazuje, proc je to k nicemu.

    Pokud dnes assembler nepotrebujete, nema smysl se ho ucit. Procesory (i kompatibilni) se dost lisi. Asi by nemelo vyznam dnes prepisovat C do assembleru pro 286, prestoze je to take x86. Takze tahle znalost je mi k nicemu. A kdyz bych nahodou pro nejakou aplikaci assembler potreboval, muzu se ho naucit (ale s vedomim, ze za par let to bude v podstate nepouzitelne diky zmene architektury).

    Na druhou stranu, clovek by mel znat alespon jeden druh assembleru, aby si osahal ty koncepty (co je pamet, registry, ukazatele, reprezentace dat a tak dal - s timhle podle me zkusenosti mivaji lide, co znaji jen vyssi jazyk, problemy).