Hlavní navigace

Vývojář kernelu hrozí žalobou SCO

19. 6. 2003
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. SCO obdrželo 15. června 2003 e-mail od jednoho z vývojářů linuxového jádra, poukazující na možné porušení copyrightu ze strany SCO. Vývojář v něm požaduje zastavení distribuce jeho částí kódu a chce firmu žalovat. Od žaloby ustoupí pouze výměnou za zrušení žaloby SCO pro porušení copyrightu. Překlad e-mailu vám přinášíme.

Vážené dámy a pánové

Všiml jsem si, že FTP server vaší společnosti obsahuje soubor linux-2.4.13–21D.src.rpm (md5 checksum: 73čaď7e5db287­a962de14109fa126354) v adresáři /pub/updates/O­penLinux/3.1.1/Wor­kstation/
CSSA-2003–020.0/SRPMS/.

Jsem spoluautor a vlastník copyrightu některých částí zdrojového kódu, jenž je obsažen v tomto souboru. Dle vašeho tiskového vyjádření tento soubor také obsahuje zdrojový kód, který považujete za vaše vlastnictví a který nebyl licencován pod GPL.

Umožnil jsem každému použít moji práci za podmínek, že bude dodržena licence GPL. Tato licence také požaduje, aby každý projekt postavený na komponentách licencovaných pod GPL byl taktéž pod touto licencí následně uvolněn. Nikdy jsem neautorizoval jiné použití mé práce.

To znamená, že vaše distribuování výše uvedeného souboru, stejně jako prodej OpenLinux 3.1.1, mnou nikdy nebyl autorizován a porušuje tedy můj copyright.

Požadují tedy, abyste okamžitě zastavili distribuci tohoto souboru, jakož i jiných produktů, jež obsahují mou práci.

Dále žádám, abych byl detailně informován o množství neautorizované distribuce, jež proběhla v minulosti. Což se minimálně týká logu z vašeho FTP server (přístup k inkriminovaným adresářům), seznamu prodeje OpenLinuxu 3.1.1, jakož i jiných produktů obsahujících mé dílo.

Vyhrazují si dále právo vás žalovat za poškození a zisk, který jste učinili prodejem mého díla. Všimněte si prosím, že má práce není U.S. původu, takže nedostatek formální registrace u USPTO mi nebrání v žalobě. Také si vyhrazují právo žalovat vaše pobočky v Němečku nebo kterékoliv jiné.

Jako alternativu nabízím odstoupení od vaší žaloby pro porušení copyrightu, pokud se vzdáte svých tvrzení, že soubor linux-2.4.13–21D.src.rpm porušuje váš copyright, například uvolněním těchto sporných částí pod licenci GPL.

root_podpora

Zdroj: The Inquirer

Reakce SCO není zatím známa, případ budeme nadále sledovat.

Byl pro vás článek přínosný?