Hlavní navigace

Názor k článku Vývojáři jádra proti GNU GPL 3 od anonym - Nerad bych kecal, ale podle mě tomu evropskému...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 9. 2006 20:48

    bez přezdívky
    Nerad bych kecal, ale podle mě tomu evropskému programátorovi stejně hrozí, že až třeba pojede do USA (kamkoli zasahují prsty téhle patentové mafie), že ho tam zavřou a někdo ho zažaluje o pár miliónů USD.

    FSF nemůže slevit z požadavků, protože by se rozpadla celá koncepce copyleftu. Hlavně mám pocit, že tím sněním je představa, že by se situace zlepšila, kdyby FSF, potažmo GNU GPL verze 3 nějak slevila z požadavků. GPL byla vytvořena proto, aby mohli lidi normálně používat software, pomáhat si atd. Slevit z techto zásad by znamenalo něco ve smyslu: "Budeme trochu kurwy a oni nám za to dají opensource ovladače plné patentů" :-)

    Ony to ve skutečnosti požadavky nejsou (FSF primárně po nikom nic nevyžaduje). O tom zda software přejde např. z GPLv2 na GPLv3 se stejně rozhodne sám autor software. Stejně tak se autor sám SVOBODNĚ rozhodl, ze svůj kousek kódu zveřejní pod GPL. Ani FSF ani Richard Stallman přece nikomu nedržel v té chvíli pistoli u hlavy a nědělal mu "nabídku, která se nedá odmítnout". Svobodný software není Pacman. Není to ani ani rakovina intelektuálního vlastnictví v mozku Billa Gatese, jak se nám před několika roky snažil namluvit.