Hlavní navigace

Názor k článku Vývojáři preferují licenci GNU GPL, ale firmy se jí obávají od Vladki - To, ze se firmam nelibi GPL a misto...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2011 11:09

    Vladki (neregistrovaný)

    To, ze se firmam nelibi GPL a misto ni preferuji treba BSD celkem chapu. Ne kazdy chce svuj kod zverejnit a zaroven nechcou vynalezat kolo, kdyz uz ho nekdo vybalezl a dobre funguje. Na druhou stranu chapu vyvojare, kteri preferuji GPL proti BSD - kdyz uz nekdo muj kod pouzije tak at ho dal dava zadarmo jako sem ho dal ja a nerejzuje na tom. Nechapu ale proc nemuze byt nejaka stredni cesta - vydam kod pod GPL, a kdo chce muze ho dal pouzivat, upravovat a sirit pod GPL. Ale pokud se mu GPL nelibi, a chce vysledek sirit pod jinou - komercni licenci, tak OK, ale at neco zaplati a pak at si s kodem dela co chce.

    Uznavam, ze u projektu do kterych prispivaji lidi z celeho sveta, kteri se kolikrat ani neznaji, by byl problem jak ty penize rozdelit, ale pro male projekty by to problem byt nemel. A ty opravdu velke projekty jako Linux kernel zase casto zastresuji ruzne neziskovky, ktere plati klicove vyvojare, zajistuji hosting, shani sponzory a co ja vim co jeste, takze by ty penize dokazali vyuzit ku prospechu celeho projektu.