Hlavní navigace

Názor k článku Vývojáři preferují licenci GNU GPL, ale firmy se jí obávají od PK - > ... proti filosofii OSS, kterou já osobně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2011 20:56

    PK (neregistrovaný)

    > ... proti filosofii OSS, kterou já osobně chápu jako filosofii svobody, ne čehokoli zdarma. GPL má garantovat, že mi zůstane svoboda kouknout se na zdrojáky toho, co používám, všechno ostatní jsou druhotné efekty.

    Mrzí mne, že komunita svobodného software je tak slabá. Pracujeme velmi tvrdě (fsf a fsfe) na tom, aby si lidé uvědomovali, že svobodný software je tu pro to, aby zajistil svobodu pro každého v oblasti virtuálního - softwarového - světa. Neboli budujeme, jak náš ředitel rád říkává, "nový kontinent".
    Proč ale reaguji na výše uvedenou citaci? Ve Vašem výroku je vidět ten smutný paradox toho, že používání termínu "Open Source" začlo proto, aby se lidé, kteří chtějí používat a vyvíjet svobodný software nemuseli zabývát otázkou svobody a namísto toho se mohli věnovat jiným - pro ně důležitějším - věcem jako je výkon, spolehlivost, kvalita a podobně. Bohužel jim - a většině ostatních - ale nyní uniká to podstatné; že by si měli vážit vlastní svobody a tu si hájit.
    Pokud si toto uvědomujete, používejte prosím termín svobodný software. Přispějete tím komunitě a bude vždy jasné, že to, co máte na mysli, je především svoboda.

    Totéž je problém celé této diskuse. Zabývá se povětšinou ekonomickými dopady licencí na jednotlivce či firmy. Kdyby se lidé tolik neoháněli po majetku a moci, určitě by se nám všem žilo mnohem lépe. A diskutovat o ideologích jako komunismus a jiných nedává valného smyslu, o to tu totiž vůbec nejde. Svobodný software v _první_ řadě respektuje vlastnictví každého jednotlivce jako jeho základní svobodu - svobody číslo nula a jedna.

    Mrzí mne také, že tento populární server používá téměř výhradně termín "Open Source" namísto termínu svobodný software, čímž naší komunitě příliš nepomáhá.