Hlavní navigace

Názor k článku Vzpomínka: prvnímu československému hard disku pomohl i Gustáv Husák od Lael Ophir - Souhlas, naše civilizace nemá dostatek směřování. Jenže ono...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2015 4:13

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Souhlas, naše civilizace nemá dostatek směřování. Jenže ono na tomhle světě moc směřování není. Prostě tu nějakou dobu jsme, a je na nás, co tu budeme dělat. Osobně zastávám několik zásad:
    - Lidé jsou obecně kooperativní. Když to vypadá, že se mi snaží škodit, je dobré se zkusit na situaci podívat jejich očima. Mnohdy člověk zjistí, že ti lidé ze svého pohledu prosazují zájmy, které považují za oprávněné. To pak otevírá možnost dialogu. Vysvětlit že chápete jejich zájmy, vysvětlit své zájmy, najít kompromis.
    - Je to poměrně vzácné, ale lidé jednají vědomě tak aby vás poškodili. Od těch je lepší se izolovat, případně jít do konfrontace.
    - Theodore Roosevelt kdysi napsal: I have always been fond of the West African proverb: 'Speak softly and carry a big stick; you will go far.' A to opravdu funguje: spolupracujte, chápejte, podporujte dialog. Pokud na vás protistrana zaútočí, použijte ten velký klacek.

    Američtí konzervativci tvrdí, že sociální stát bere lidem smysl života, protože za ně přebírá odpovědnost za jejich život. Lidé byli odjakživa odpovědní za svůj blahobyt, za pomoc bližnímu, za spoření na horší časy i na podzim života. Když jim tuhle roli vezme sociální stát, nemají pak čím život naplnit. I když jsou názory tohoto typu lidí ve spoustě věcí cizí (zvlášť ohledně náboženství), tohle je myšlenka která stojí za zamyšlení.