Hlavní navigace

Názor k článku Vztah PyGTK a GTK od stanislav nowak - Dle titulku článku "Vztah PyGTK a GTK" jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 9. 2008 18:24

    stanislav nowak (neregistrovaný)
    Dle titulku článku "Vztah PyGTK a GTK" jsem očekával, že si rozšířím obzory a autor se rozepíše například o .defs souborech, které propojují dynamický typový systém knihovny glib s typovým systémem pythonu. Místo toho mě čekala studená sprcha v podobě nepřesností, bludů a zmatené terminologie, které svědčí o tom, že autor není v problematice příliš zběhlý.
    Implemented Interfaces Tady si významem nejsem jist. Rozhodně to budu muset někdy důkladněji prozkoumat. Ono gtk.Buildable zavání gladem.
    Glib a potažmo GObject poskytují plnohodnotný dynamický objektový systém pro jazyk c včetně rozhraní, tak jak je známe z objektových jazyků. Položka Implemented Interfaces tedy říká, jaká rozhraní daná třída implementuje - pro pygtk má pouze informativní charakter.
    To mě vyloženě láká k (textový prohlížeč v předchozím díle) přečtení print textovy_buffer.text. To by fungovalo a skvěle..., kdyby textovy_buffer byl pythoní objekt. Ale on není, textovy_buffer je jen štítek a ona žádaná property sice existuje, ale v GTK+, ne v Pythonu a já si pro ni přímo prostě nesáhnu.
    Tahle část nemá ani hlavu ani patu. Když zkusím print textovy_buffer.text samozřejmě dostanu AttributeError, ale rozhodně ne z výše popsaných důvodů. Prostě tam není. Ale již od verze pygtk 2.8 mám k property tříd odvozených z GObject přístup, viz http://live.gnome.org/PyGTK/WhatsNew28 . Proto stačí jednoduše napsat print textovy_buffer.props.text a jsme doma.

    První díly články vypadali nadějně, ovšem tento mě zklamal. Poprosil bych autora, aby si do příštího dílu doplnil znalosti a budu se těšit na další pokračování.