Hlavní navigace

Názor k článku Web server Nginx bez práv roota s pomocí systemd od Jan Molič - Unixová filozofie říká, že na každou věc by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 6. 2020 14:26

    Jan Molič

    Unixová filozofie říká, že na každou věc by měl existovat zvláštní program, který tu věc dělá dobře. Init má spouštět služby, ale zbytek může řešit řada dalších nástrojů. Přesně tak funguje runit.

    Že ty další jednotlivé nástroje nejsou kolikrát jednoduché na použití? To souhlasím. Třeba právě <i>capsh</i> není pro neznalého člověka vůbec pochopitelný, oproti jednomu řádku v konfiguraci systemd. A tak systemd válcuje všechno, protože je user friendly.

    Jenže systemd vyžaduje specifické prostředí k běhu. Jestliže pracujete v nějakém nestandardním prostředí, například po pádu systému se vám povedlo dostat se na disk a zachrootovat se tam, pak je fajn, že tam máte oddělené nástroje, pomocí nichž třeba nahodíte síť nebo provizorně spustíte konkrétní službu.

    Bohužel, Linux se té unixové filozofii čím dál víc vzdaluje. Spousta lidí se dnes zase ptá, "proč používáš runit, když všichni ostatní používají systemd?" -> jenže to je úplně stejná otázka jako v roce 2000, kdy se mi všichni smáli, že tam mám linux, zatímco všichni ostatní přece používají windows.