Hlavní navigace

Wi-Fi 6 (802.11ax) nabízí nejen větší propustnost, ale také předvídatelnost

24. 6. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Wi-Fi 6 není pohledem do budoucna, ale je tu s námi už teď. Cisco už prodalo zákazníkům téměř milion přístupových bodů používajících nejnovější standard 802.11ax. Proč má smysl? Co přináší kromě vyšší rychlosti?

V úterý 23. června proběhla první část online konference věnované moderním počítačovým sítím. Organizátorem byla společnost Cisco a Root.cz byl mediálním partnerem akce. Během prvního dne se hovořilo především o přicházejícím standardu Wi-Fi 6 a jeho možnostech.

Jaroslav Čížek: představení standardu Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 je standard, který už tu s námi nějakou dobu je. Nutí nás nakupovat nové části sítě, ale hlavně ta koncová zařízení. Slibuje především vyšší přístupnost, což je hlavní lákadlo. Dnes mě ale zajímá, jak je síť spolehlivá a jak snese přenos různých provozů.

Wi-Fi 6 je certifikace určité množiny možností, které standard 802.11ax nabízí. Wi-Fi 6 je tu s námi už teď, není to pohled do budoucna. První zařízení byla představena už více než před rokem. U klientských zařízení jde především o dražší modely přístrojů, ale přibývají i v levnějších kategoriích.

Starší standardy používají modulaci OFDM, kdy každý uživatel dostává sám pro sebe jeden časový slot. I když přenáším pár bajtů, dostávám pásmo jen sám pro sebe. Wi-Fi 6 přineslo OFDMA, což umožňuje sdílet pásmo mezi více uživateli. Kanál je možné přidělit celý jednomu uživateli, ale je možné vytvářet také subkanály třeba pro IoT zařízení. Tím nám roste kapacita, ale stoupá determinističnost přenosu. Mám jistotu, že třeba videohovor se dostane vždy ke slovu.

Samozřejmě dochází také k celkové navyšování kapacity, zejména díky modulaci 1024 QAM. Je tak možné přenést 10 bitů v jednom symbolu. Dále je možné také rozšířit kanál až na 160 MHz, stejně jako u starších standardů. Ve firemních sítích se ale takto extrémní šířka nepoužívá, protože máme jen omezený počet kanálů. Kvůli dostatečné hustotě sítě se pak používají obvykle 40MHz kanály.

Ve vzduchu je stále čím dál více sítí a my potřebujeme přidávat další přístupové body. Wi-Fi 6 přidává takzvaný BSS Coloring, který přidává informaci o jednotlivých přístupových bodech, které se tak méně ruší a klienti jsou schopni komunikovat s konkrétním bodem.

Pro energeticky úsporná zařízení se hodí Target Wake Time, kdy může přístupový bod nařídit zařízení usnout a tím šetřit baterii. Je možné nastavit usnutí až na pět let, ale obvykle nějaký IoT teploměr usíná například na minuty či desítky minut.

Pro běžnou komunikaci je zásadní také nový autentizační mechanismus WPA3, který je odolnější proti současným útokům. Jsou chráněny řídicí rámce a je možné volitelně použít i silnější šifrování.

Milan Rášo: Jak se staví Wi-Fi síť

Menší sítě obsahují jen přístupové body, říkáme jim autonomní sítě. Při větším počtu klientů se ale v takové konfiguraci komplikuje správa. Proto se do sítí přidává také controller, který celou síť řídí a přístupové body jsou mu podřízené.

Další úrovní je pak network management, který nabízí automatizaci a pokročilou správu. Tyto systémy se dnes přesouvají také do cloudu a umožňují například také podrobný sběr dat.

Existují tři různé režimy fungování: nejjednodušší je použít jeden centralizovaný controller, přes který tečou veškerá data, včetně těch uživatelských. Druhou variantou je geografická distribuce několika controllerů, kdy například každá pobočka má vlastní řešení. Výhodou je, že komunikace není závislá na lince WAN. Nevýhodou je vyšší finanční náročnost na takovém řešení.

Třetí možností je Flex Connect, což je řešení s centralizovaným controllerem. Jednotlivé přístupové body jsou pak nezávisle distribuované na pobočkách. Šetříte tím náklady, ale stáváte se závislými na centrálním bodě. Místní komunikace ale může probíhat jen přes přístupové body, takže i kdybychom přišli o vnější konektivitu, vnitřní komunikace bude nadále fungovat.

Cisco nabízí cloudovou architekturu Meraki, kdy je možné celou funkci controlleru provozovat v cloudu. Výhodou je vysoká škálovatelnost, spolehlivost a záloha.

Klíčem ke správnému návrhu bezdrátové sítě je bezpečnost a správná segmentace sítě.

Jaroslav Čížek: přístupové body pro síť Wi-Fi 6

Síť se skládá z různých zařízení, jako jsou klienti, přístupové body, bezdrátové přístupové body, controllery a případně vyšší management. Klienti jsou naprosto zásadní, výrobci koncových zařízení chtějí spolupracovat na tom, aby byla jejich zařízení kompatibilní se standardy. Cisco díky své velikosti spolupracuje se společnostmi jako Apple, Samsung, Google, Microsoft či Intel.

Cisco už více než před rokem představilo novou řadu přístupových bodů Cisco Catalyst 9100, které podporují všechny zmíněné standardy od Wi-Fi 6 přes WPA3. Už jsme prodali 950 tisíc těchto nových Wi-Fi AP.

Vyšší modely obsahují také novinku v podobě RF ASIC, což je nezávislé rádio určené pro správu a analýzu. Bez dopadu na výkon sítě umožňuje provádět spektrální analýzu, či sledovat pásmo na okolních kanálech. To umožňuje například dynamicky přelaďovat nebo sledovat, zda se okolní přístupové body ruší.

Wi-Fi 6 je plně zpětně kompatibilní, jen je potřeba dávat pozor na starší způsoby šifrování. Nový standard zakazuje některé slabé způsoby šifrování, ale obecně připojíte i staré géčkové zařízení k novému přístupovému bodu.

Zuzana Švecová: Wi-Fi je stále pro firmy zásadní

Při nástupu 5G se hodně hovořilo o tom, že bude znamenat konec Wi-Fi. My ale stále vidíme velký zájem o Wi-Fi 6 ze strany firem, které na něm stavějí kritickou infrastrukturu. Wi-Fi má stále výhodu v pokrytí vnitřních prostor, možnosti dimenzovat kapacitu či zajistit bezvýpadkovost sítě.

Podle počtu přípojných bodů je možné volit správnou architekturu. Bez speciálních podmínek je v sítích do 25 bodů možné controller umístit přímo do AP. U větších sítích se ale preferuje nasazení dedikovaného controlleru, který se o celou správu stará. Ať už jde o hardware nebo virtualizovanou formu. Platí, že s velikostí firmy narůstají i požadavky na controller.

Michal Návorka: proč jsme přešli na Wi-Fi 6

Společnost Teleplan je mezinárodní firma, která se stará o elektronická zákaznická zařízení od logistiky až po opravy. Při správě sítě nás zajímá několik hledisek: kompatibilita, životnost a správa. Propustnost Wi-Fi 6 je také důležitý parametr, ale jeho důležitost teprve poroste. Zatím je klientů málo, ale počítáme s tím, že jich bude rychle přibývat.

Produkční prostory bývají hodně zarušené nebo v nich provozujeme hodně zařízení. Chceme tedy využít i další nové vlastnosti Wi-Fi 6, abychom zvýšili propustnost sítě. Cílem migrace je také nasazení jednotné bezpečnostní politiky.

UX DAy - tip 2

Firma chce také vytvořit jednotný dashboard, kde se budou sbíhat všechny podstatné informace. Chceme pro to využít API, které všechny prvky podporují. Dalším krokem by měla být také integrace do monitoringu.

Do síťařiny čím dál více vstupuje také automatizace pomocí nejrůznějších API, takže pro správce je zásadní se v této oblasti orientovat. Je to určitě trend, který bude do budoucna určovat, kam se bude prostředí dále posouvat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.