Hlavní navigace

Wikipedie chystá tajemný vyhledávač

21. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Wikipedie se chce pustit do vyhledávání, v Indii se prodával telefon za stokorunu, Pentagon se pouští do velké migrace na Windows 10 a ženy jsou při programování hodnoceny s negativními předsudky. Co týden dal?

Software a hardware

O levné smartphony se pokouší řada výrobců, ale novinka Freedom 251 z Indie nemá konkurenci. Prodává se za 251 rupií, což je v přepočtu neuvěřitelných 90 korun. Rozhodně přitom nejde o nějaký šunt, výbava je celkem srovnatelná s jinými modely nižší třídy. Spekulovalo se o tom, zda telefon není dotovaný vládou, výrobce Ringing Bells to ale odmítá. Odborníci ale říkají, že výrobní náklady by měly být cca osminásobně vyšší než udávaná cena. Kde je tedy háček? To asi zjistíme až později. Přes kolabující stránky výrobce se prodalo několik desítek tisíc kusů, poté byl prodej ukončen. Později chce firma uvést o něco dražší a lepší smartphone. Nejpravděpodobněji se jeví varianta, že má nízká cena zajistit reklamu.

Vděčnému tématu ženy a programování se věnuje nový výzkum z North Carolina State University. Výzkumníci zkoumali profily uživatelů, kteří se v jeden den přihlásili na GitHub. Celkem jich bylo kolem čtyř miliónů, přičemž u 1,4 miliónu z nich se podařilo identifikovat pohlaví (jednak přímo z GitHubu, jednak podle Google+). Výsledek? Procento schválených pull requestů je u žen vyšší než u mužů (78,6 vs 74,6 %). Co je ale zajímavé, úspěšnost profilů s identifikací ženy byla podstatně nižší, než u profilů bez udání pohlaví – 62,5 vs 71,8 %. Týká se to ale spíš profilů s nižší aktivitou. Výzkum tedy naznačuje, že ženy programují lépe než muži, ale jejich práce je hodnocena s negativními předsudky. Studie zatím neprošla peer review.

Přestože ultrabooky už skoro vždy bývají osazovány SSD úložištěm, někteří uživatelé stále preferují kapacitu nad rychlostí a proto volí tradiční pevné disky. Problém je v tom, že ultrabooky se stále ztenčují a disky klasických rozměrů už se do nich nemusí vejít. Společnost Seagate tento týden zaujala 2,5 palcovým diskem, který má na výšku pouze sedm milimetrů. Do tak tenkého těla se přitom podařilo vměstnat dvě plotny a celková kapacita činí 2 TB. Rychlost ale bude o něco nižší než u obdobných disků stejné velikosti – zápis cca 100 MB/s. Cena zatím nebyla oznámena.

Ministerstvo obrany USA alias Pentagon se rozhodlo přejít na Windows 10. Pravděpodobně půjde o největší centrálně organizovaný přechod na desítky vůbec, možná jeden z největších v historii Windows. Pentagon chce totiž během jednoho roku migrovat (resp. povýšit) čtyři milióny zařízení – zejména počítače a notebooky, ale i chytré telefony či tablety Surface. To představuje v průměru 11 tisíc migrovaných zařízení denně. U Pentagonu to bude o to obtížnější, že počítače slouží různým účelům a jsou rozmístěny v různých koutech světa.

SIM karty se zmenšovaly, ale aby se zlepšovaly, to ne. Až teď přichází změna s technologií eSIM, která právě byla standardizována organizací GSMA. Jedná se programovatelný čip nahrazující SIM kartu, zatím určený hlavně pro vedlejší zařízení jako wearables nebo tablety. Tam umožní např. používat stejné číslo (resp. účet) jako v mobilním telefonu, což se bude hodit hlavně pro datové připojení. Časem by se eSIM měla dostat i do telefonů. Prvním zařízením s podporou eSIM jsou chytré hodinky Samsung Gear S2.

Webové novinky

Na webu se objevil dokument, který ukazuje, že Wikimedia Foundation před několika měsíci obdržela grant na vývoj vyhledávače ve výši 250 tisíc dolarů. V dokumentaci se píše, že zdemokratizuje objevování médií, zpráv a informací a projekt je vůbec popsán poměrně ambiciózně, avšak nekonkrétně. Jisté je, že s prostředky, které má nadace k dispozici, nepůjde vytvořit vyhledávač vážně konkurující třeba Googlu. Jednou z možností je, že by se nový vyhledávač zaměřil na konkrétní typ informací. V souvislosti s projektem si navíc organizace rozkmotřila komunitu, které se nelíbí, že vývoj není transparentní.

Seismologická laboratoř univerzity v Berkeley uvedla projekt a mobilní aplikaci MyShake. Aplikace nejen že slouží pro varování před zemětřesením, ale hlavně telefony uživatelů využívá jako senzory. Měření otřesů pomocí akcelerometru může pomoci v predikci zemětřesení, pokud bude pokrytí dané oblasti dostatečné. Podle autorů systém určitě nenahradí moderní seismologické sítě, ale může zpřesnit data. Mnohem větší význam by pak projekt mohl mít v rozvojových zemích, které seismologické sítě neprovozují.

Portál Sci-Hub přezdívaný jako „Pirate Bay pro vědce“ nabízí ke stažení téměř 50 miliónů akademických studií s cílem odstranit bariéry ve vzdělávání a výzkumu. Cena kopie jedné studie se totiž mnohdy může vyšplhat až na v přepočtu tisíce korun. Portál už sice funguje od roku 2011, ale v poslední době roste jeho popularita. Proto se o něj začaly zajímat vydavatelé a organizace na ochranu autorských práv. Zajímat samozřejmě myšleno tak, že se s ním soudí. Už došlo k zablokování domény. Ruská provozovatelka se proto rozhodla repozitář přesunout do tzv. darknetu, který už přestává být jen o drogách a zbraních.

World Wide Web Consortium (W3C) zahájilo nový projekt, v jehož rámci se bude pracovat na standardizaci alternativních metod autentizace – tedy jiných, než téměř všude používaných hesel. Na projektu bude spolupracovat FIDO Alliance, která se o něco podobného snaží už skoro tři roky a která má víc než dvě stě členů. Nechybí mezi nimi velké technologické nebo finanční společnosti. Asociace už připravila návrh API FIDO 2.0, který se v rámci W3C bude podrobněji zkoumat a připomínkovat. Mezi nejatraktivnější alternativní metody v současnosti patří hlavně autentizace pomocí otisků prstů.

Byznys a politika

Společnost Yahoo oznámila, že uzavírá oddělení Yahoo Labs, kde vznikaly nové odvážné produkty. Jednalo se o obdobu někdejšího Google X. S výzkumem a vývojem inovací ale Yahoo samozřejmě nekončí, jen se tyto aktivity reorganizují. Část zaměstnanců se přesune do odpovídajících produktových týmů, část bude působit v nezávislých týmech, které poskytnou důležitý náhled zvenčí. Celý projekt inovací se nově bude nazývat Yahoo Research.

Zajímavosti

Neumíte programovat, ale přesto byste rádi pomohli svobodnému softwaru? Server OpenSource.com vydal pěkný článek, kde představuje osm dalších způsobů, jak pomoct.

Prestižní českou cenu Big Brother Awards získává: panenka Barbie. Její interaktivní verze si sice s dítětem dokáže povídat, ale k tomu účelu odesílá zvukové záznamy na servery Mattelu. A jeho politika nakládání se záznamy není zrovna následováníhodná.

root_podpora

Chytrých hodinek se poprvé prodalo víc, než těch švýcarských. Za poslední čtvrtletí roku 2015 to bylo 8,1 miliónu oproti 7,9 miliónu švýcarských, které přece jen patří mezi luxusní zboží. Klasické hodinky jako takové jen tak překonány nebudou.

Flowstate – jednoduchý textový editor pro OS X s jednou speciální funkcí, která vás zbaví prokrastinace. Pokud totiž na určitý čas přestanete psát, předtím napsaný text smaže.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.