Hlavní navigace

Wine bylo portováno na Haiku, vyšlo Ubuntu Touch OTA-21

10. 1. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Haiku, Inc.
Do operačního systému Haiku bylo portováno Wine. Nadace UBports oznámila vydání aktualizace systému pro telefony Ubuntu Touch OTA-21. Firma PINE64 uvedla do prodeje pouzdro s hardwarovou klávesnicí pro telefony PinePhone.

Wine portováno na Haiku

Vývojáři Haiku opět nezklamali a v krátké době se pochlubili dalším úspěchem. Tentokrát se jim na tento otevřený operační systém podařilo portovat Wine, vrstvu kompatibility pro běh softwaru určeného pro MS Windows. Portace je zatím v rané fázi, takže ne všechno momentálně funguje. Za vším jako vždy stojí vývojář s přezdívkou X512.

Wine aplikace na HaikuWine aplikace na Haiku

Ubuntu Touch OTA-21

Nadace UBports oznámila vydání nové aktualizace operačního systému pro chytré telefony Ubuntu Touch OTA-21 (Over-the-Air). I přes usilovnou snahu portovat svůj systém na Ubuntu 20.04 je tato verze stále postavená na Ubuntu 16.04 LTS. Tato verze převážně opravuje chyby jako je stahování MMS s 2G připojením, sdílení kontaktů, přístup mikrofonu k webovém prohlížeči nebo nová přihlašovací obrazovka.

Ubuntu Touch OTA-21Ubuntu Touch OTA-21

Klávesnice pro PinePhone v prodeji

Vlastníkům otevřeného chytrého telefonu PinePhone se konečně dostal do rukou pouzdro s hardwarovou klávesnicí. Jedná se o oficiální produkt firmy PINE64, který je kompatibilní se všemi jejími modely telefonů. Hlavní filozofií PINE64 je plná kontrola uživatele nad svým zařízením. Právě proto má každý jejich model rozhraní pro připojení dalších zařízení, jako je například právě tato klávesnice. Ta disponuje 6000mAh baterií a je k dostání za 70 amerických dolarů (1500 Kč).

root_podpora

PinePhone klávesnicePinePhone klávesnice

System76 chystá notebook pro experty

Výrobce linuxového hardwaru System76 oznámil, že pracuje na novém výkonném notebooku s názvem Kudu. Ten bude mít FullHD displej s úhlopříčkou 15,6 palce, osmijádrový procesor AMD Ryzen 9 5900HX, grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 3060, až 64 GB DDR4 3200 MHz RAM a pevný disk až 4TB M.2 SSD. Jako u všech notebooků od této firmy bude dodáván buď s předinstalovaným Pop!_OS Linux nebo Ubuntu. Jeho cena začíná na 1899 dolarech (40 800 Kč).

KuduKudu

Nově vydáno

Na Debianu postavená distribuce s prostředím Trinity Exe GNU/Linux vyšla ve verzi 20211228. Vyšla verze 2022 linuxové distribuce Septor předkonfigurovaná pro bezpečný a soukromý pohyb na internetu. Na Manjaru postavená distribuce Mabox Linux s okenním manažerem Openbox oznámila vydání verze 21.12. Průběžně aktualizovaná distribuce Garuda Linux postavená na Archi je k dispozici ve verzi 220101.

Garuda Linux 220101Garuda Linux 220101

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.